Pressemeddelelse -

​ nORD - Nordisk Litteraturfestival - hylder den norske stjerneforfatter Kjell Askildsen

Når nORD – Nordisk Litteraturfestival - finder sted for første gang den 16. og 17. september på biblioteket og kulturhuset Kulturværftet i Helsingør, vil den norske forfatter Kjell Askildsen blive hyldet med et arrangement, hvor en række toneangivende danske forfattere vil tale om Askildsens novellekunst. På scenen vil være forfatter Jens Christian Grøndahl, der også er Askildsens danske oversætter, forfatter Pia Juul, som bl.a. har modtaget Kritikerprisen, samt forfatter Peder Frederik Jensen, der i år har fået sit store gennembrud med romanen Vold. Alle har de et særligt forhold til Askildsens værk. Askildsen ønskede selv at deltage i arrangementet, men er desværre ikke rask nok til at rejse.

Kjell Askildsen (f. 1929) regnes for en af de største norske prosaforfattere i norsk efterkrigslitteratur. Han er især blevet kendt for sin novellekunst, som er præget af præcise og klare sansninger. Kjell Askildsens seneste novellesamling, Venskabets pris, har modtaget stor anmelderros i Danmark, og norske anmeldere har betegnet den som et stykke norsk litteraturhistorie. Kjell Askildsen er blevet tildelt et væld af priser og er oversat til flere end 20 sprog. I 2015 fik Kjell Askildsen opkaldt en hel plads efter sig i sin fødeby Mandal.

nORD vil hvert år trække et vigtigt nordisk forfatterskab frem i lyset, som har sat sit aftryk på den nordiske litteraturhistorie.

Det nordiske

Norden defineres ofte som en enhed, men hvad mener vi egentlig, når vi taler om ’det nordiske’?nORD sætter fokus på det nordiske som begreb, når den danske forfatter Jens Smærup Sørensen møder den svenske forfatter og videnskabsjournalist Karin Bojs til en samtale om de ligheder og forskelle, der ligger i det nordiske kultur- og litteraturfællesskab.

Karin Bojs (f. 1959) har modtaget den svenske Augustpris for bedste fagbog for bogen Min europæiske familie - de seneste 54.000 år. Bogen udkommer på dansk lige omkring festivalen.

Jens Smærup Sørensen (f. 1946) har slået sit navn fast som en af Danmarks vigtigste forfattere. I 2007 udkom romanen Mærkedage, som blev en øjeblikkelig bestseller. Han har senest udgivet den anmelderroste roman Feriebørn i 2015.

Debutanterne kommer

nORD sætter også fokus på litteraturens nye stemmer. På festivalen kan man møde debutanter som finlandssvenske Hannah Lutz, danske Siri Ranva Hjelm Jacobsen, der har færøske aner, det norske talent Maria Navarro Skaranger

***

Programmet kan følges på helsbib.dk

For flere oplysninger, kontakt gerne Gro Frank Rasmussen, litteraturkonsulent og festivalleder Biblioteket Kulturværftet/ tlf.: 25 31 36 58 / mail: gfr65@helsbib.dk

Emner

  • Kunst, kultur, underholdning

Kategorier

  • pia juul
  • peter frederik jensen
  • jens christian grøndal
  • kjeld askildsen
  • kulturværftet
  • litteratur
  • litteraturfestival

Den nordiske litteraturfestival nORD finder sted på biblioteket og kulturhuset Kulturværftet i Helsingør fredag den 16. september fra 16.00-21.00 og lørdag den 17. september fra 10.00-17.00. nORD vil finde sted årligt, som en tilbagevendende begivenhed på Kulturværftet.

Kulturværftet ligger på havnen i Helsingør og udgør sammen med M/S Museet for Søfart og Kronborg, området Kulturhavn Kronborg. Kulturværftet rummer det største kulturhus i Nordsjælland, som sammen med byens ældre kulturhus Toldkammeret lægger scener og rum til en bred vifte af lokale, nationale og internationale kulturevents.

Kontakt

Anne Borg

Pressekontakt PR, Kommunikation & Marketing Koncerter, festivaler & program 41869423