Pressemeddelelse -

nORD - Nordisk Litteraturfestival i Helsingør - hyllar den norska stjärnförfattaren Kjell Askildsen

När nORD – nordisk litteraturfestival äger rum för första gången den 16 och 17 september kommer den norska författaren Kjell Askildsen hyllas med ett evenemang där en rad tongivande författare kommer att tala om Askildsens novellkonst. På scenen kommer vi se författaren Jens Christian Grøndahl, som också är Askildsens danska översättare, författaren Pia Juul, som bland annat har mottagit Kritikerprisen och författaren Peder Frederik Jensen, som i år har fått sitt stora genombrott med romanen Vold. Alla har de en speciell relation till Askildsens verk. Askildsen själv kan tyvärr inte delta på grund av sjukdom.

Kjell Askildsen (f. 1929) räknas som en av de största norska prosaförfattarna i norsk efterkrigslitteratur. Han är främst känd för sin novellkonst, som kännetecknas av precisa och tydliga intryck. Kjell Askildsens senaste novellsamling, Venskabets pris, har fått stor uppmärksamhet i Danmark, och norska litteraturkritiker har beskrivit den som ett stycke norsk litteraturhistoria. Kjell Askildsen har fått en mängd utmärkelser och har översatts till över 20 språk. År 2015 fick Kjell Askildsen uppkallat en egen plats efter sig själv i födelseorten Mandal.

nORD kommer varje år sätta strålkastarljuset på ett viktigt nordiskt författarskap, som har satt sin prägel på den nordiska litteraturen.

Det nordiska

Norden definieras ofta som en enhet, men vad menar vi när vi talar om ”det nordiska”?nORD sätter fokus på det nordiska som begrepp när den danska författaren Jens Smærup Sørensen möter den svenska författaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs för ett samtal om likheter och skillnader i nordisk kultur och litteratur.

Karin Bojs (f. 1959) fick svenska Augustpriset för bästa facklitteratur med boken Min europeiska familj: de senaste 54 000 åren. Boken kommer ut på danska precis runt festivalen. Jens Smærup Sørensen (f. 1946) har gjort sig ett namn som en av Danmarks viktigaste författare. Under 2007 kom romanen Mærkedage, som blev en omedelbar bästsäljare. Hans senaste utgivning är den hyllade romanen Feriebørn från 2015.

Möt nordiska debutanter

nORD sätter också fokus på litteraturens nya stämmor. På festivalen kan du möta debutanter som finlandssvenska Hannah Lutz, danska Siri Ranva Hjelm Jacobsen med färöiska anor, den norska talangen Maria Navarro Skaranger och danska Morten Pape.

För ytterligare information är du välkommen att kontakta

Gro Frank Rasmussen, litteraturkonsulent og festivalleder, Biblioteket Kulturværftet/ tfn: +45 25 31 36 58 / e-post: gfr65@helsbib.dk

Related links

Emner

  • Kunst, kultur, underholdning

Kategorier

  • Helsingør
  • kulturvarvet
  • kulturværftet
  • nordisk litteratur
  • litteratur festival

Den nordiska litteraturfestivalen nORD äger rum på biblioteket och kulturhuset Kulturværftet i Helsingör fredagen den 16 september kl. 16.00–21.00 och lördagen den 17 september kl. 10.00–17.00. nORD kommer att äga rum årligen, som en återkommande festival på Kulturværftet.

Programmet hittar du på helsbib.dk

Kulturværftet ligger på havnen i Helsingør og udgør sammen med M/S Museet for Søfart og Kronborg, området Kulturhavn Kronborg. Kulturværftet rummer det største kulturhus i Nordsjælland, som sammen med byens ældre kulturhus Toldkammeret lægger scener og rum til en bred vifte af lokale, nationale og internationale kulturevents.

Kontakt

Anne Borg

Pressekontakt PR, Kommunikation & Marketing Koncerter, festivaler & program 41869423