Pressemeddelelse -

Nordisk Litteraturdag 1. november: Persson, Guðmundsson, Næss og Hassan

Etablerede nordiske stemmer og helt unge forfatterspirer gæster Kulturværftet i Helsingør søndag den 1. november. På Store Scene kan man glæde sig til at møde den prisbelønnede krimiforfatter Leif G.W. Persson, roman-aktuelle islandske Einar Már Guðmundsson, norske Kristine Næss, der er nomineret til Nordisk Litteraturpris 2015, og fra Danmark Yahya Hassan. Foruden disse fire etablerede forfattere vil en række nye upcomming forfattere og digtere være at finde på intimscenen Dækket. Program for dagen og billetter findes på kuto.dk

Einar Már Guðmundsson (f. 1954)

Einar Már Guðmundsson er en af Islands største nulevende forfattere. Han debuterede i 1981 og fik sit folkelige gennembrud med romanen Universets Engle (1993), som modtog Nordisk Råds Litteraturpris. Aktuel titel: Hundedage:Jørgen Jürgensen var en dansk kaperkaptajn og eventyrer, som i 1809 gennemførte et statskup på Island. Han blev ganske vist islændingenes konge, men kun for en kort bemærkning - i hundedagene, den varmeste tid på året, 23. juli til 23. august - før han røg i kachotten. Senere levede han bl.a. som spion i Frankrig og endte sine dage som fordrukken politibetjent på Tasmanien. Jürgensens historie væves i bogen sammen med ildpræsten Jón Steingrímsson, en islandsk præst, der ifølge overleveringen stoppede det største vulkanudbrud i historien - alene ved sin tro. Vulkanen hed Lakagígar, og den gik i udbrud i 1783, og udbruddet varede næsten et år. Flere historikere vurderer, at det indirekte forårsagede den franske revolution, idet askeskyerne ødelagde høsten og skabte hungersnød over Europa.

Kristine Næss (f. 1964) Nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2015 

Kristine Næss debuterede i 1996 med digtsamlingen Obladi. Hun har siden skrevet romaner, fortællinger og en poetik og har udmærket sig i det norske litterære landskab med en tydelig og særegn stemme. Hun har også arbejdet som tidsskriftredaktør, og i 2009 blev Næss tildelt et af Boghandlerforeningens forfatterstipendier. For romanen Bare et menneske blev Kristine Næss nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2015. Aktuel titel: Bare et menneske: Bea Britt bor alene i farmorens hus på Vettakollen i Oslo, hvor hendes far voksede op. En tidlig morgen er der mennesker i haven, som leder efter en 12-årig pige, som er forsvundet. Bea Britt plejede at se hende, når hun gik tur med sin lille hund. Da politiet finder pigens taske i haven, bliver Bea Britt en af politiets mistænkte. Bare et menneske kombinerer en krimigåde fra mediekulturens tid med originale portrætter af kvindelige skæbner gennem flere generationer. Romanen sammenfletter tre individuelle historier og giver et overraskende perspektiv på de liv, vi lever.

Leif G.W. Persson (f.1945) 

Leif G.W. Persson er kriminolog og professor i politiefterforskning og har i mange år været ansat ved Rikspolisstyrelsen i Stockholm. Han er Sveriges førende ekspert i kriminalitet og forbrydelse. Leif G.W. Persson har hele tre gange modtaget Det Svenske Kriminalakademis pris for Bedste Svenske Krimi: i 1983 for Samfundets støtter, i 2003 for Mellem sommerens længsel og vinterens kulde og senest i 2010 for Den døende detektiv. Samme titel er også kåret som Bedste Krimi på finsk 2011, Bedste Krimi på dansk 2011 og fik slutteligt Glasnøglen af Det Skandinaviske Kriminalakademi som Bedste Nordiske Krimi. Aktuel titel: Bombmakaren och hans kvinna: Leif G.W. Persson er tilbage med en ny stærk kriminalroman, udkommet på svensk i juli 2015. Det er mandag den 11. maj, da Lisa Mattei fra Sikkerhedspolitiet får et telefonopkald fra sin chef. Et telefonopkald, som forandrer alt og sætter nationen i højt beredskab.

Yahya Hassan (f. 1995) 

Yahya Hassan debuterede som forfatter med digtsamlingen Yahya Hassan, der også handler om ham selv, hans opvækst, det han har gjort, og det han har oplevet. »Det er min historie. Der er ikke så meget at rafle om. Ærlighed var præmissen. Og det er så blevet en digtsamling og ikke en selvbiografi, for det er poesi, jeg føler indeni. Det er det univers, jeg tænker i. Det er det, der påvirker mig«, siger Yahya Hassan, der begyndte på Forfatterskolen i september 2013. Aktuel titel: Yahya Hassan: Digtsamlingen Yahya Hassan beskriver en opvækst med vold, svigt og kriminalitet. Det er en modig og eksplosiv bog og et bud på en nødvendig fortælling om dagens Danmark set fra Yahya Hassans klare perspektiv. 

Digterspirer på 'Dækket'

Nordisk Litteraturdag retter også fokus på, hvad der rører sig i det litterære vækstlag. Det sker på 'Dækket' på bibliotekets 2. sal, hvor tre unge svenske og tre unge danske forfattere præsenterer deres værker. Mød Rebecca Linnemann, Joakim Vilandt og Claus Haxholm fra Danmark og Karin Bergström, Petra Molstad og Jonas Rasmussen fra Sverige.

Arrangørerne bag

Litteraturdagen er et samarbejde mellem Kulturværftet, Helsingør Kommune, Helsingør Kommunes Biblioteker og Foreningen Norden, Helsingborg/Helsingør. 

Billetter

Billet til hele dagen koster 165 kr. Unge under 25 år kan købe en ungdomsbillet til 100 kr. Begge dele på kuto.dk

Related links

Emner

  • Kunst, kultur, underholdning

Kategorier

  • leif g.w. persson
  • yahya hassan
  • litteratur
  • bare et menneske
  • hundedage
  • Helsingør
  • kulturværftet
  • nordisk litteraturpris
  • einár mar gudmundsson
  • kristine næss

Kulturværftet ligger på havnen i Helsingør og udgør sammen med M/S Museet for Søfart og Kronborg, området Kulturhavn Kronborg. Kulturværftet rummer det største kulturhus i Nordsjælland, som sammen med byens ældre kulturhus Toldkammeret lægger scener og rum til en bred vifte af lokale, nationale og internationale kulturevents.

Kontakt

Anne Borg

Pressekontakt PR, Kommunikation & Marketing Koncerter, festivaler & program 41869423