Pressemeddelelse -

Seminar om den nordiske kystmusik før og nu 8. oktober 2016 på Kulturværftet

Kom med bagom Den Nordatlantiske Rejse

Seminar om den nordiske kystmusik før og nu 8. oktober 2016 på Kulturværftet

I forbindelse med årets Knejpe Festival giver Kulturværftet mulighed for at tage på en musikalsk rejse bagom kystmusikken og dens betydning i de nordiske landes musik- og kulturhistorie. Det sker på seminaret Kystmusikkens Nordatlantiske Rejse, der afholdes lørdag den 8. oktober på Kulturværftet i Helsingør. Programmet byder på indlæg og musik fra både Norge, Sverige, Grønland, Holland, Danmark, Island og Shetlandsøerne

Fra kalatuut til knejper

Langs Nordatlantens kyster har der gennem århundreder fundet en musikalsk udveksling sted. Med hvalfangerne fulgte dansemelodier. Med søfolk fra hele området fulgte gensidig udveksling af sange. Melodierne blev en integreret del af den lokale musik, men fylder i dag meget lidt i de nordiske landes musikhistorie. På seminaret Kystmusikkens Nordatlantiske Rejsegiver fagfolk fra det nordatlantiske område et indblik i deres lands kystmusik og ser nærmere på, hvorfor den fylder så lidt i den nationale musikhistorie.

”Ideen med seminaret er at stille skarpt på kystmusikken som en central del af nordisk kulturhistorie og bringe den op i en nutidig referenceramme”, understreger Eva Fock, der har sammensat seminaret, og som vil være moderator på dagen.

Programmet i overskrifter

Efter en kort introduktion til dagens program vil Bára Grímsdóttir og Chris Foster (IS) fortælle om de tidlige rejseruter. Med to gamle islandske rímur (ballader) får vi historien om de gamle rejseruter ved Islands kyster. Derefter vil Maurice Henderson (UK), Poul Ringsted (DK) med Hanne og Leif Saandvig Immanuelsen (GL) samt Jos Koning (NL) fortælle om musikken fra de gamle hvalfangeres eventyr. Inden den vestlige dans indtog Europa i det 19. århundrede og skabte nye musikalske traditioner på tværs af Nordatlanten, var historierne om hvalfangerne et vigtigt tema for de gamle sange.

En stor del af den musik, der præsenteres på seminaret, er relateret til dansemusikken. Mats Nilsson (SE) og Ingegerd Sigfridsson(SE) fortæller, hvordan perspektivet er set gennem en danseforskers optik.

Seminaret er arrangeret i samarbejde med Dansk Nationalkomite for ICTM med støtte fra Nordisk Kulturfond, Kulturkontakt Nord, Den Letterstedska Föreningen og Helsingør Kommune.

***

Mere information om arrangementet, se http://kuto.dk/kalender/2016/oktober/seminar-kystmusikkens-nordatlantiske-rejse

Presseansvarlig: Anne Borg på abo03@helsingor.dk / 41 86 94 23

Emner

  • Kunst, kultur, underholdning

Kategorier

  • nordisk folkemusik
  • folkemusik
  • norden
  • knejpe festival
  • kulturværftet

Kulturværftet ligger på havnen i Helsingør og udgør sammen med M/S Museet for Søfart og Kronborg, området Kulturhavn Kronborg. Kulturværftet rummer det største kulturhus i Nordsjælland, som sammen med byens ældre kulturhus Toldkammeret lægger scener og rum til en bred vifte af lokale, nationale og internationale kulturevents.

Kontakt

Anne Borg

Pressekontakt PR, Kommunikation & Marketing Koncerter, festivaler & program 41869423