Pressemeddelelse -

Ger råd för mottagande av ensamkommande

Aida var ett ensamkommande barn i svenska Migrationsverkets statistik. I dag, sex år senare, arbetar hon som boendestödjare för ensamkommande. Hon har flera goda råd för ett bra mottagande av ensamkommande. Ett är att satsa mer på att informera barnen om hur vårt samhälle fungerar.

Aida kan du läsa om i 2016 års nummer av Nordens Välfärdscenters magasin.

Magasinet belyser också situationen för funktionshindrade invandrare. Vi får följa Ali Ahmadi som bor i Finland med fru och fyra barn. För honom blev stödcentret Hilma viktigt. Centret navigerar invandrare genom den finska social- och hälsovårdsdjungeln men erbjuder också stöd på andra sätt, exempelvis att deltagarna får träffa andra i samma situation som de själva är i.

I magasinet kan du också läsa om danska Andreas som i dag lever ett mer självständigt liv än tidigare tack vare välfärdsteknologi. Andreas, som har en rörelsenedsättning, kan idag utföra flera dagliga sysslor med hjälp av röststyrning.

Bland övrigt innehåll finns en artikel om hur den grönländska polisen tillsammans med socialarbetare gör återbesök i hem där det förekommit våld. En artikel om Økernhjemmet i Oslo, ett dagcenter för personer med demenssjukdom, där utgångspunkten är att verksamheten ska vara så lik vardagslik som möjligt. Och ett reportage om hur ett lyckat samarbete stödjer personer med psykisk ohälsa.

Ladda ner eller beställ Magasin 2016

Related links

Emner

  • Arbejdsliv

Nordens Velfærdscenter er en institution under Nordisk Ministerråd

Kontakt

Judit Hadnagy

Pressekontakt Kommunikationschef/Head of Communication +46 (0)70 605 5681