Pressemeddelelse -

HYGGELIG UHYGGE FOR BØRN OG DERES VOKSNE

Frederikssund Museum, Færgegården markerer allehelgensaften med lanterneoptog, lys af bivoks, sang - og en lille smule hyggelig uhygge. Det er 31. oktober kl. 16-18, og det er gratis at være med.

Slik eller ballade! Frederikssund Museum byder børn og voksne indenfor til en uhyggelig hyggelig aften. Vi dekorerer flotte lanterner og laver lys af bivoks. Når mørket falder på, går vi i haven og synger lanternesange. Hvis vi synger højt nok, får vi besøg af den gamle færgemand, der har noget godt med i sin sæk!

Sagnet bag allehelgensfest

Allehelgensfester knytter sig til sagnet om den hellige Martin af Tours, der som romersk soldat delte sin kappe med en fattig tigger. I en drøm viste tiggerens sig for Martin og fortalte, at han var Jesus. Martin forlod soldaterlivet for at blive munk og siden biskop i den franske by Tours. Martin døde 11. november 369, og siden er tiden omkring hans helgendag blevet brugt til at mindes ham med lanterneoptog. I Danmark var det tidligere skik, at man gik i optog med udhulede roer med stearinlys i. Man kunne også skære fæle ansigter i lygterne og skræmme naboen ved at sætte lygten på et kosteskaft og lade den danse foran vinduerne. Martin Luther King og Martin Luther er begge opkaldt efter Martin af Tours.

Sankt Martin og Morten Bisp

I Danmark blev Sankt Martin til Morten Bisp. Sagnet fortæller, at Morten Bisp ikke ville være biskop og gemte sig blandt en flok gæs, men gæssene skræppede og afslørede ham. Som hævn over gæssene bestemte Morten Bisp, at man hvert år skulle straffe gæssene ved at slagte og spise dem. Den skik holder vi stadig i hævd ved at fejre Mortens Aften den 11. november.

Tid, pris og sted
31. oktober, 16-18
Gratis
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

Related links

Emner

  • Kunst, kultur, underholdning

Kategorier

  • færgegården
  • allehelgensaften
  • frederikssund museum

Museumskoncernen ROMU blev etableret i 2015 og udgøres i dag af besøgsstederne Roskilde Museum, Frederikssund Museum, Lejre Museum, RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur, Lützhøfts Købmandsgård, Håndværksmuseet, Sankt Laurentius, Gl. Kongsgård, Tadre Mølle og Domkirkemuseet.

Kontakt

Stine Blegvad

Pressekontakt Redaktør Kommunikation, presse, sociale medier, markedsføring +45 4631 6535