Pressemeddelelse -

Skåne Gastro Week byder til bords for første gang

Foto: Lagmark

Skåne er de seneste år trådt ind på den internationale gastroscene med guld til ganen og livsglæde til feinschmeckere. Regionen længe har budt på nærproducerede fødevarer, traditionelle specialiteter og internationale varianter, men det er første gang, at Michelin-guiden har strøet stjerner ud over området, som 2015-udgaven netop har gjort. Nu slår Skåne for første gang dørene op for en Gastro Week særligt for danskerne.

Skånes første Gastro Week ligger, når regionen står i forårsflor den 8. – 17. maj, men det er ikke kun foråret, der inviterer til fest. Otte skånske restauranter i Malmø, Helsingborg og Skanör-Falsterbo lægger dug på bordet og byder indenfor, og der bliver tale om kogekunst på højt niveau og til priser, der ligger langt under det normale. Skåne Gastro Week er særligt tilrettelagt til danskerne.

Og det er et flot felt af restauranter, der byder til bords. Brødrene Vollmer, der netop har modtaget en Michelin-stjerne for deres restaurant Vollmers, deltager med hele to restauranter, Sot og Snapphane. Sture i Malmø, der netop er blevet belønnet med en Bib Gourmand i Michelin-regi er også på listen. Og ’Kitchen and Table’, der ligger i både Malmø og Helsingborg, og tilbyder et helt nyt fine-dining koncept fra den svenske kendis-kok Marcus Samuelsson, er også med. Her kombineres eksklusiv madlavning fra hans prisvindende restauranter i Harlem i New York med de bedste lokale råvarer fra Skåne.

”Der sker virkelig meget på madfronten i Malmø og Skåne lige nu, og det er selvfølgelig positivt, at Michelin-guiden har gjort opmærksom på det. Der findes fantastiske råvarer her, og meget innovation. Det er det, vi vil vise danskerne med Skåne Gastro Week”, siger Ebbe Vollmer, eksekutiv køkkenchef på restaurant Vollmers.


Malmø er med i Michelin-guiden for første gang

Da den nye Michelin-guide ’Main Cities of Europe – Restaurants & Hotels 2015’ udkom den 10. marts viste det sig, at Malmø var med for første gang. Malmø modtog hele tre stjerner og en række Bib Gourmand udmærkelser. Sverige blev totalt set historisk flot anerkendt for sin gastroscene og har nu ligeså mange Michelin-stjerner som Danmark, nemlig 21. Entusiaster, gastronominørder og ganske almindelige mennesker med hang til god mad og vin kan dykke ned i de 1.000 sider, som Michelin-guiden rummer, men man kunne også blot nøjes med at tage turen over broen og selv teste de skånske restauranter.

”Skåne Gastro Week kombinerer alt det bedste fra den sprudlende skånske gastroscene.Planen er, at eventen bliver tilbagevendende, for danskerne elsker at tage turen over sundet for en weekend eller en enkelt aften, og Gastro Week er en god måde at snuse til det skånske køkken på og samtidig få virkelig meget for pengene”, siger Anna Kron Boysen, PR-manager hos VisitSweden.

Otte restauranter deltager i Skåne Gastro Week, og menuerne vil være inspireret af årstiden, af Skånes egen baghave og af stedernes køkkenchefer. På hver af de otte restauranter er der reserveret borde til danskerne.


Disse restauranter deltager i Skåne Gastro Week 2015, 8.-17. maj:


Malmø:


Kitchen and Table Malmø

Nu kommer New York til Skåne! Den svenske kendis-kok Marcus Samuelsson, som til hverdag vinder kulinariske priser for sine restauranter i Harlem og kokkererer for Obama, inviterer i Skåne Gastro Week danskerne inden for på sine konceptrestauranter i Sverige under navnet Kitchen and Table. Meningen er, at fine-dining oplevelsen fra New York skal kombineres med de allerfineste lokale råvarer, og hver restaurant er derfor unik. I Skåne kan man opleve konceptet i både Malmø og Helsingborg.

Vigtigt er også at nævne, at Kitchen and Table Malmø åbner i starten af maj 2015 i toppen af byens nyeste skyskraber, et stort hotel-, koncert- og konferencecenter, Malmø Live. Udover god mad kan man derfor nyde en usædvanlig udsigt over byen, Turning Torso og Øresundsbroen i regionens nyeste skybar.


Sture

Det er ikke nogen tilfældighed, at Sture blev belønnet med en Bib gourmand for nylig, da Michelin-guiden for første gang sendte sine inspektører til Malmø. Den klassiske Malmø restaurant med træpanelerne og det smukke glasloft har tilberedt perfekt husmandskost siden 1940. Atmosfæren og den hyggelige bistro-stemning sidder i væggene.

På Sture har man besluttet sig for, at den svenske mad-kulturskat ikke må forsvinde fra bordene og erstattes med halvfabrikater. Råvaren er altid i fokus, uanset om det er torsk fra Simrishamn, gulerødder fra Eslöv eller krogmodnet oksekød fra Kristianstad.


Snapphane

De kompromisløse Vollmer-brødre, som for nylig blev belønnet med deres første Michelin-stjerne for deres restaurant Vollmers, står også bag denne forholdsvis nye restaurant, opkaldt efter de danske partisankrigere, der bekæmpede den svenske konge i 1600-tallets Skåne. Navnet afspejler køkkenets fokus, her handler det om lokalpatriotisk gode råvarer fra Skånes muld – og et par ingredienser fra Danmark.

På Snapphane skærer man det unødige pynt fra og rendyrker råvarens gode smag. De fleste retter består af blot tre ingredienser og giver alligevel en gourmetoplevelse, som er både raffineret og kompleks.


SOT

I de smukke kælderhvælvinger under Hotel Mayfair, som er et af Malmøs ældste huse, finder man SOT, som står for Steak Och Tapas. Restauranten bliver drevet af de Michelin-vindende Vollmer-brødre, og der er kælet for detaljerne, både hvad angår råvarerne og den hyggelige og personlige betjening.

Der er fokus på det sociale på SOT. Maden bliver serveret på uformel tapas-vis og er nem at dele. Samtidig er restauranten kendt for sit fine udvalg af især lokalproduceret kød.


Helsingborg:


Lagmark Gourmet Restaurant

Her serveres små lækre retter, og restauranten byder på en skøn afslappet stemning. De kalder deres tapas for Gourmetas, og inspirationen kommer i lige dele fra det svenske ’smörgåsbord’, Italiens antipasti, Frankrigs canapéer og selvfølgelig spanske tapas.

Konceptet er enkelt. Kokkene tilbereder små retter, såkaldt ”fun dining”, foran middagsgæsterne. Man kan sidde i baren, i sofaerne eller omkring det store bord og se til, mens der bliver kokkereret.


Lagmark Tapas Bar

Her serveres små lækre retter, og restauranten byder på en skøn afslappet stemning. De kalder deres tapas for Gourmetas, og inspirationen kommer i lige dele fra det svenske ’smörgåsbord’, Italiens antipasti, Frankrigs canapéer og selvfølgelig spanske tapas.

Konceptet er enkelt. Kokkene tilbereder små retter, såkaldt ”fun dining”, foran middagsgæsterne. Man kan sidde i baren, i sofaerne eller omkring det store bord og se til, mens der bliver kokkereret.


Kitchen and Table Helsingborg

At man kan spise godt i og omkring Helsingborg er ingen nyhed. Fra den skånske muld kommer kulinariske kendisser som Viken-tomater, Österlen-asparges og Bjäre-kartofler. Men at de lokale råvarer nu bliver blandet med smagen af New York er helt klart en nyhed. Takket være kendis-kokken Marcus Samuelsson er Helsingborg i dag ikke bare nabo til Danmark og Europa, men også med ’the big apple’. I hvert fald når det kommer til god mad. Det kan opleves på Kitchen and Table i Helsingborg.


Skanör-Falsterbo:


Skanörs Gästgifvaregård

Huset har ligget der siden tidernes morgen og er uden tvivl Skanörs stolthed. Ved komfuret findes nogle af landets bedste kokke. De passer omsorgsfuldt på den skånske madarv men henter også inspiration fra både det franske og det italienske køkken. Tradition og nyskabelse i fin harmoni. Råvarerne hentes rundt om hjørnet. Alt laves med stor kærlighed. Her sidder man længe og nyder. På skånsk manér. Før som nu.



Fakta

Madbilletten med tre retter koster 250,-

Det er muligt at overnatte på Clarion hotel i Helsingborg og Malmø (Malmø Live) for 600,-

Billetter kan købes i webbutikken Lidtmere.dk: berlingskeshop.dk/gws 

Emner

  • Turisme

Kategorier

  • restaurant
  • skanör
  • malmø
  • gastro week skåne
  • helsingborg
  • sture
  • sverige
  • gourmet
  • mad
  • michelin
  • skåne

VisitSweden er en kommunikationsvirksomhed der promoverer Sverige som rejsedestination og styrker det svenske brand internationalt. 

Kontakt

Anna Kron Boysen

Pressekontakt Senior PR Manager +45 2616 1376