Pressemeddelelse -

Restaurationsbranchen i udvikling

Restaurationsbranchen har oplevet en markant udvikling og er blevet et trækplaster for mange turister som følge af den nordiske madbølge. Men branchen er også udfordret i en hård konkurrencen, hvor et stærkt fokus på rapportering er vigtig. Det viser en undersøgelse af restaurationsbranchen fra PwC.

Restaurationsbranchen har oplevet en markant udvikling de senere år, på trods af at det er en branche, der er følsom over for konjunkturer med en hård konkurrence og en efterspørgsel, som konstant ændrer sig. Der bliver stadigt flere restauranter i Danmark, og antallet er steget fra 844 i 2014 til 968 i 2015.

Udviklingen med en øget kundetilgang startede primært i København, men har nu også spredt sig til de større byer i resten af Danmark. Det skyldes, at danskernes restaurantvaner har ændret sig, og at der er kommet flere turister til landet – bl.a. på baggrund af den nordiske madbølge:

”Det er ikke længere kun ved særlige lejligheder, at danskerne går ud og spiser. De seneste 15 år har vores kultur ændret sig, og vi nærmer os en sydeuropæisk ’gå ud-kultur’. Denne ændring er sket på baggrund af et øget og et bredere udvalg af køkkener og et generelt højt gastronomisk niveau i Danmark,” fortæller Steffen Kaj Pedersen, partner og ekspert i restaurationsbranchen i PwC.

Den positive udvikling i restaurationsbranchen skyldes også, at mange af de succesrige restauratører de seneste år har åbnet flere restaurationer for blandt andet at opnå gevinster ved stordrift og de administrative omkostninger, som dermed kan fordeles ud på flere virksomheder. Danskerne er ligeledes blevet mere kvalitetsbevidste, og derfor er et klart koncept bl.a. vigtigt for at blive den fortrukne restaurant.

En udfordret branche
På trods af den markante udvikling i branchen har restaurationsbranchen stadig udfordringer. Der er hård konkurrence i branchen, og den er følsom over for markedskræfter i forhold til befolkningens forbrug. Der er derfor mange, som har lidt tab i 2015, og et betydeligt antal kæmper fortsat med soliditeten.

”Ser man på branchen som helhed, er det stadig en branche, som har svært ved at tjene penge. Hele 35 % af selskaberne havde et negativt resultat i 2015, som dog er to procentpoint bedre end 2014. Selvom bruttofortjenesten hos restauranterne i hele Danmark har været væsentligt stigende, kan resultatet indikere, at restauratørerne ikke har tilstrækkeligt fokus på omkostningerne,” siger Steffen Kaj Pedersen og fortsætter:

”Hvis restauranterne bl.a. øger deres fokus på rapportering og opfølgning af rapporteringer, vil det kunne øge deres resultatet. Derudover skal restauratørerne naturligvis holde fokus på kvalitet, som passer til efterspørgslen hos kunderne lige nu.”

Om analysen
Datamaterialet er baseret på data fra Bisnode og Danmarks Statistik. I analysen fokuseres der udelukkende på selskaber med branchekoden ”Restauranter”. Analysen er geografisk opdelt i to segmenter – København og Øvrige Danmark. Segmentet København består af Region Hovedstaden. Øvrige Danmark består af de resterende regioner i Danmark. Segmentet København tæller 453 restauranter (2014: 396), mens der indgår 515 restauranter i segmentet Øvrige Danmark (2014: 448).

Det er de senest offentliggjorte årsrapporter, der danner grundlag for taldelen af analysen. For selskaber med kalenderårsregnskaber vil det derfor være årsrapporterne for 1. januar til 31. december 2015. Analysen er geografisk opdelt i to segmenter – København og Øvrige Danmark. Segmentet København består af Region Hovedstaden. Øvrige Danmark består af de resterende regioner i Danmark.

Emner

  • Erhverv

Kategorier

  • pwc
  • restaurationsbranchen
  • undersøgelser

Om PwC
PwC er et af verdens største revisions-, skatte- og rådgivningshuse. I
Danmark er vi markedsledende, og vores vision er at skabe værdi for vores
relationer. I Danmark samarbejder godt 1.900 PwC’ere fra 15 kontorer hver dag
om at hjælpe vores kunder med deres succes, og de trækker på et netværk med
mere end 200.000 kolleger fra hele verden. Succes skaber man sammen med andre.