EESTI MÜNDIÄRI

Eesti saab endale sümboolse medali Tere Euro

Press Release   •   Oct 05, 2010 12:54 EEST

Kolm kuud enne euro käibeletulekut jõuab kollektsionäärideni Eesti eurotsooniga liitumist tähistav erimedal Tere Euro.  Euroopa ja Eesti sümboolikatega kaunistatud medaleid on vermitud piiratud arv.

Esimene ja seni ainus sellelaadne medal on hõbedast ning neid on valmistatud vaid 10 000 eksemplari. Kollektsiooni väljastava Eesti Mündiäri esindaja sõnul annab medali originaalne eestilik disain erilise emotsionaalse ja rahvusliku väärtuse. Euroala liikmeks saamine on tunnustus Eesti majandusele ja monetaarpoliitikale ning riigi ajaloos algab uus etapp. Meie soov oli antud sündmust eriliselt tähistada, andes sellele sümboolse ja märgilise tähendusega kuju erimedali näol.

Tere Euro medali autorid on kunstnikud Tiiu Pirsko ja Mati Veermets, kelle sõnul medali lõpliku kujunduseni jõudmine oli väga huvitav protsess. “Meie idee orientiiriks oli Eesti ja Euroopa ühinemise kujutamine. Põimisime selleks erinevaid iseloomulikke motiive ning liitsime euromärgi meie rahvuslike sümbolitega,“ rääkis Veermets.

„Soov oli säilitada see, mis sümboliseerib meid kui rahvast, kuid samas rakendada kaasaaegse graafilise disaini  võtteid,“ täiendas Veermetsa tema kolleeg Tiiu Pirsko.

Medali esiküljel on kujutatud Eesti muinaskangelase Kalevipoja profiil, kes vaatab oma peos helendavat münti. Tagakülge ehib euromärkidest kujundatud rahvuslik ornament.

Eestlaste huvi müntide ja medalite kollektsioneerimise vastu viimasel ajal märkimisväärselt kasvanud ning seetõttu prognoosib ta Tere Euro medalile populaarsust. 2010. aasta alguses alustasime „Eesti Ajaloopärandi“ kollektsiooni välja andmist ning Eesti ajaloo tähtsündmusi kujutavad medalid on osutunud väga nõutuks. Tere Euro on sellest seeriast siiski eraldiseisev ning ainulaadne verming.

Esti Mündiäri on maailma tuntumate rahapajade kollektsioonimüntide ja -medalite levitaja Eestis