EESTI MÜNDIÄRI

Meremuuseumis avati haruldaste müntide näitus

Press release   •   Dec 20, 2011 13:16 EET

Teisipäeval, 20 detsembril külastab Eestit maailma üks kuulsamaid merearheolooge Nikolaus Graf Sandizell, kes esmakordselt ja vaid mõneks päevaks toob Tallinna üliharuldased hõbemündid, mis leiti 400 aastat tagasi uppunud Portugali kuningriigi laevastiku lipulaevalt São José.

Veealusel arheoloogilisel ekspeditsioonil isiklikult osalenud Nikolaus Graf Sandizell korraldab koostöös Eesti Mündiäri ja Eesti Meremuuseumiga Tallinnas São José laevale pühendatud mininäituse, mis on publikule avatud vaid reedeni. Näitusel eksponeeritakse uppunud São Josélt päevavalgele toodud münte ning esemeid. Kõige kallim näituse münt jääb Tallinna – see on Nikolaus Graf Sandizelli kingitus Meremuuseumile.

1622. aastal oli legendaarse maadeavastaja Vasco da Gama lapselapselaps Francisco teel Indiasse, et Portugali kuninga Philip III käsul seal asevalitsejaks saada. São José laevaga veeti Indiasse ka Portugali kuningliku perekonna aaret – hõbedasi reaale. Teel langes laev Briti-Hollandi laevastiku rünnaku alla, mille tagajärjel see uppus ning Philip III varandus jäi Mosambiigi väina põhja pikkadeks aastateks.

400 aastat hiljem avastas merearheoloog Nikolaus Graf Sandizelli ettevõte Arqueonautas Worldwide S.A. laevavraki ning tõi päevavalgele 24 000 üliharuldast käsitsi vermitud münti. Kuulsa laeva traagiline saatus, märkimisväärne ajalugu ning hinnalised esemed muutsid laeva uurimis- ja taastustööd merearheoloogia viimase aja üheks olulisemaks sündmuseks.

“Laeval oli üheksa kirstu, mis olid täis tuhandeid hõbemünte ehk reaale. Avastatud müntidest vähem kui 7200 on väga hästi säilinud ning kõrge kollektsioneerimisväärtusega. Avastatud mündid pärinevad nii Vanast kui Uuest Maailmast, mis teeb need veel põnevamaks, sest sarnaselt eurole olid mündid omal ajal ainsaks rahvusvaheliseks maksevahendiks,” ütles näituse initsiaator Nikolaus Graf Sandizell. São José  aardemündid olid vermitud Mehhikos, Boliivias, Peruus ja Hispaanias.

Kollektsioneerimisväärtusega münte pakub Arqueonautas Worldwide maailma kollektsionääridele müügiks ning ühe esimese klassi São José 8-reaali mündi hind ulatub 1250 euroni. “Eesti kollektsionääridele avaneb sellel nädalal esmakordne võimalus täiendada oma kogusid nii haruldaste müntidega. Aga ka neile, kes kollektsioneerimisega ei tegele, pakub täna avatud näitus kindlasti huvi, sest selliseid haruldusi satub Eestisse väga harva,” ütles näituse kaaskorraldaja Eesti Mündiäri juhataja Monica Kitsing.

Meremuuseumis toimunud São José näituse avamisel rõhutas Nikolaus Graf Sandizell merearheoloogide ja kollektsionääride koostöö tähtsust maailma merepärandi säilitamisel ja kaitsmisel: uusi kulukaid veealuseid ekspeditsioone rahastatakse varasematel uuringutel avastatud, kuid rahvusvahelise pärandi alla mitte kuuluvate ajalooliste esemete müügist saadud tuluga. Monica Kitsingu sõnul on kollektsionääride huvi São José müntide vastu üle maailma olnud väga suur ning Eesti Mündiäril on hea meel tuua Philip III aare ka Eesti numismaatikute ja publiku ette.

Nikolaus Graf Sandizell asutas merearheoloogia ettevõtte Arqueonautas Worldwide 1995. aastal eesmärgiga taastada ajalooliste laevavrakkide pealt leitud esemete säilmed ning aidata kaasa maailma merepärandi säilitamisele ja kaitsmisele. Arqueonautase meeskond koosneb ajaloolastest, uurijatest, merearheoloogidest ning teistest oma ala ekspertidest. Ettevõte tegeleb arhiivi- ja arheoloogiliste uuringute, kaugseire uuringute, taastustööde, väärisesemete säilitamise ning teadusväljaannete arendamisega. Arqueonautas Worldwide on läbi viinud mitmeid merearheoloogia arendusprojekte Portugalis, Cape Verdes, Mosambiigis, Vietnamis, Indoneesias, Brasiilias ja teistes riikides. Arqueonautas on maailma juhtiv merearheoloogia projekt – 15 ekspeditsiooni tulemusena on avastatud üle 300 laevavraki, kust on tänaseks leitud üle 100 000 mündi ja 10 000 ajaloolise eseme.

Esti Mündiäri on maailma tuntumate rahapajade kollektsioonimüntide ja -medalite levitaja Eestis