Balanscykeln.se

Springcykel, trehjuling eller barncykel med stödhjul?

Blogginlägg   •   Feb 08, 2017 11:11 EET

Din son eller dotter är redo för sin första cykel, men frågan är: hur väljer man rätt? Den måste exempelvis passa barnets längd, ålder, skicklighetsnivå och dessutom se snygg ut! Här kommer vi att gå igenom de olika för- och nackdelarna med olika typer av barncyklar, från springcyklar till trehjulingar. Det här är vad som rekommenderas:

1-2 år: Trehjuling

Trehjulingar är perfekta för de minsta, som ännu är för små och korta för större modeller. Riktigt små barn kan ha svårt att trampa, så det kan vara värt att välja en trehjuling utan pedaler.

2-3 år: Springcykel

Springcyklar passar bäst för barn från cirka 2 års ålder eller omkring 85 centimeter i längd. Barnet lär sig själv att balansera på en springcykel, får det lättare att bromsa, samt lär sig att luta åt rätt håll i kurvor.

3-5 år: Barncykel

Barncyklar med eller utan stödhjul kan användas från cirka 3 års ålder, eller 95 centimeter. Barn som går direkt från springcykel till barncykel behöver oftast inga stödhjul, utan lär sig cykla på ett kick!

Varför?

Det finns flera anledningar till att springcyklar rekommenderas över vanliga barncyklar med stödhjul. Den största är förmodligen att barnets koordinationsförmåga, självförtroende bakom styret och balanssinne tränas upp redan från början, istället för att delegera dessa färdigheter till stödhjulen.

Det är dessutom mycket lättare och mer instinktivt för barnen att bromsa med fötterna istället för att trampa bakåt. Vissa barn kan börja med springcykeln redan vid 22 månaders ålder och kan redan då smida på förmågor som sitter kvar livet ut.

När man svänger med en trehjuling, eller en barncykel med stödhjul, så lutar man sig faktiskt i motsatt riktning mot om man svänger med en vanlig cykel eller springcykel. Det måste man alltså lära sig på nytt när man går från extrahjul till bara två, vilket försvårar processen.

Förhoppningsvis har du fått mer insikt i frågan om Springcykel vs. Trehjuling vs. Barncykel med stödhjul.