Tiedote -

En miljon till mångfald och mot hinder!

Nordiska samarbetskommittén har beviljat 1 miljon danska kronor till projektet ”Funktionshindersperspektiv, mångfald och kön”. Projektet ska koordineras av Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder. Det syftar till stärkt integrering av funktionshindersperspektivet i det officiella nordiska samarbetet. 

Summan tas ur implementeringsbudgeten för mångfaldsmålen i strategin Hållbar utveckling, som är de nordiska samarbetsministrarnas strategi och gäller hela det nordiska samarbetet.

Det är ett mycket välkommet besked, ett år efter att Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder fått sitt mandat, och ett halvår in i det nya rådets första riktiga arbetsår. Projekten ska bland annat genom arbetsseminarier ta fram ett nordiskt åtgärdsförslag mot våld mot personer med funktionsnedsättning.

  • En översikt ska göras om hur diskrimineringsskyddet för personer med funktionsnedsättning ser ut i nordiska länder och självstyrande områden. 
  • En arbetsgrupp med experter på universell utformning ska utses. Gruppen ska föreslå former för kunskapsdelning och -utveckling för ämnet på nordisk nivå.
  • En central del av projektet är att följa upp och föreslå förbättringar på hur det officiella nordiska samarbetet kan bli mer tillgängligt och användbart för det betydande antal nordiska invånare som har någon typ av funktionsnedsättning.

-  Det är ett viktigt erkännande för det nya funktionshinderrådet att våra förslag går igenom, att ministerrådet visar att funktionshindersperspektivet prioriteras. Det ska bli mycket spännande att se vad projekten leder till, kommenterar Rún Knútsdóttir, ordförande för Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder och jurist från det isländska Välfärdsministeriet.

Bakgrund
Bakgrunden till projekten är det förslag till en treårig handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder som Nordens Välfärdscenter tagit fram i samarbete med det nya Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder (Funktionshinderrådet). Uppdraget kom från Ministerrådet för Social- och hälsopolitik men gäller alla relevanta politikområden. Förslaget till handlingsplan innehåller tre fokusområden: Implementering av mänskliga rättigheter, Mångfald och integrering av funktionshindersperspektiv och Fri rörlighet. 
Projekten ska koordineras av sekretariatet för funktionshinderrådet och genomföras med dess medlemmar nära verksamheten. Medlemmarna är utsedda av regeringar och funktionshinders-organisationer i samtliga nordiska länder och självstyrande områden.



Linkit

Aiheet

  • Hyvinvointi

Kategoriat

  • nordiskt samarbete
  • funktionshinder

Nordens Välfärdscenter, NVC, är en institution under Nordiska ministerrådet, social- och hälsosektorn.

 

Yhteyshenkilöt

Jessica Gustafsson

Lehdistön yhteyshenkilö Pressansvarig Finland central +358 (0)20 7410 880

Liittyvä sisältö