Skip to main content

E-anmälan till handelsregistret utvidgades – kunderna har välkomnat möjligheten

Lehdistötiedote   •   Touko 10, 2016 11:40 EEST

Möjligheten för företag och organisationer att anmäla ändringar till handelsregistret på nätet utvidgades i slutet av februari. Flera kunder har snabbt övergått till e-anmälan. En tredjedel av de anmälningar som sedan februari kan lämnas in på nätet kommer nu den vägen till Patent- och registerstyrelsen (PRS), som ansvarar för handelsregistret. I början av året har det totala antalet sådana anmälningar varit över 3 700 per månad, av vilka cirka 1 200 alltså har varit e-anmälningar.

Cirka 40 procent av de 4 500 månatliga ändringsanmälningar som avser företrädande av företag lämnas in på nätet.

E-anmälningar kan lämnas in på PRS och Skatteförvaltningens gemensamma webbplats ytj.fi. Det går nu att på nätet anmäla ändringar i uppgifterna för de allmännaste företagsformerna och för bostadsaktiebolagen. Det är också möjligt att starta ett aktiebolag på nätet. Det bildas ett tusen aktiebolag varje månad, varav hälften i e-tjänsten på ytj.fi.

– Det är lättare att göra en e-anmälan till handelsregistret än att använda en Y-blankett på papper eftersom e-tjänsten handleder anmälaren framåt steg för steg. Även handläggningen av e-anmälningar är snabbare än av pappersblanketter, säger Ville Tornberg, jurist vid PRS.

För att kunna använda e-tjänsten krävs en finländsk personbeteckning och personliga nätbankskoder eller ett chipförsett personkort (EID-kort). Ändring av företagets adress- och kontaktuppgifter samt anmälningarna till Skatteförvaltningens register är avgiftsfria. I flesta fall är det förmånligare att lämna in en e-anmälan än en anmälan på papper till handelsregistret.

Mer information om e-anmälan till handelsregistret finns på PRS webbplats.

För mer information kontakta:

Handelsregistret
Ville Tornberg
Jurist
Patent- och registerstyrelsen
tfn 09 6939 5409

Edistämme teknistä taloudellista ja yhteisöllistä kehitystä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Rekisteröimme yritykset, säätiöt ja yhdistykset. Tutkimme ja myönnämme patentit, hyödyllisyysmallit, tavaramerkit ja mallisuojan. Meillä on monipuoliset neuvonta-, tieto- ja koulutuspalvelut. PRH on myös kansainvälisten PCT-patenttihakemusten uutuustutkimusviranomainen (ISA) ja patentoitavuuden esitutkimusviranomainen (IPEA). www.prh.fi

Vi främjar den tekniska och ekonomiska utvecklingen och samfundsutvecklingen både nationellt och internationellt. Vi har hand om registreringen av företag, stiftelser och föreningar. Vi granskar och meddelar patent samt registrerar nyttighetsmodeller, varumärken och mönster. Därtill har vi mångsidig rådgivnings-, informations- och kursverksamhet. Vi är också nyhetsgranskningsmyndighet (ISA) och myndighet för förberedande patenterbarhetsprövning (IPEA) för internationella PCT-patentansökningar. www.prh.fi

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Agree With Privacy Policy