Skip to main content

Nytt handelsregistersystem har tagits i bruk enligt planerna

Lehdistötiedote   •   Touko 16, 2014 10:05 EEST

Patent- och registerstyrelsen (PRS) har framgångsrikt tagit i bruk ett nytt system för handläggning av handelsregisterärenden. Syftet med systemutbytet har varit att automatisera handläggningen av anmälningar till handelsregistret, vilket kommer att effektivera både PRS funktioner och införandet av nya elektroniska tjänster för kunderna.


I samband med stora systemförändringar är det typiskt att det under de första veckorna och månaderna kan förekomma avbrott och fördröjningar. När PRS nya datasystem har kommit i gång i full skala, är handläggningen av anmälningar betydligt snabbare jämfört med tidigare.


Handläggningstiderna längre än vanligt i maj 2014

Systemutbytet, som genomfördes i början av maj, orsakade en veckas avbrott i handläggningen av anmälningar, vilket har lett till en tillfällig anhopning av arbeten. Därför kommer handläggningen att ta något längre i maj månad än normalt. Prognosen för handläggningstid i handelsregistret är för tillfället 20 arbetsdagar. Med handläggningstid avses den tid som löper från mottagningen av anmälan eller ansökan till det första beslutet till kunden.


Ny tjänst på hösten för anmälning av representanter för aktiebolag

På hösten 2014 kommer PRS att lansera en ny elektronisk tjänst för anmälning av uppgifter om styrelse, verkställande direktör och andra representanter för aktiebolag.
Det nya handelsregistersystemet är en del av en omfattande helhet av elektroniska tjänster. För ett år sedan införde PRS en elektronisk tjänst för att starta aktiebolag, och idag grundas en tredjedel av alla aktiebolag genom detta förfarande.


För ytterligare information kontakta:
Olli Koikkalainen
Linjedirektör
Patent- och registerstyrelsen
tfn 09 6939 5575, 040 505 3575

 

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti