Invenire Market Intelligence Oy

Ålänningarnas favorityoghurt till övriga Finland

Lehdistötiedote   •   Helmi 05, 2013 08:42 EET

Ålandsmejeriets naturella yoghurt är tillverkad utan stabilisatorer och tillsatsämnen enligt traditionella metoder. Den erbjuder finländska konsumenter ett alternativ i yoghurtdisken.

Krämig yoghurt med mjuk smak

Ålandsmejeriets yoghurt är processad så lite som möjligt och har en naturlig fetthalt. Fettprocenten varierar därför mellan 3,9 och 4,5.  Yoghurten är inte lika syrlig som naturell yoghurt brukar vara.

-  För att få en tjock konsistens är det brukligt att tillsätta mjölkprotein i yoghurten, eller att evaporera den. Vår naturella yoghurt behöver ingen av dessa behandlingar. Vi använder ett unikt recept och en mild yoghurtkultur som ger mjuk smak och håller näringsämnen och vitaminer på högsta nivå, säger Hans Wickström, mejerichef på Ålandsmejeriet.

Ålänningarnas favorit

Sedan yoghurten lanserades på Åland har yoghurten sålt 10 000  liter per månad, vilket är imponerande med tanke på att invånarantalet på Åland är 28 000. Mejeriets målsättning är att under år 2013 sälja 200 000 liter yoghurt på Åland och fastlandet.

-  Vi visste att vår naturella yoghurt skulle gå bra åt, men anade nog inte att den skulle bli så här populär. Den erbjuder ett alternativ till det existerande utbudet och vi tror den kommer att bli populär också bland finländska konsumenter, säger Stefan Blomqvist, försäljningschef på Ålandsmejeriet.

Miljövänlig och färggrann

Ålandsmejeriets yoghurtförpackning är klarblå och prydd med ett fotografi av gullvivan, den Åländska landskapsblomman.

-  Finländska yoghurtförpackningar är ofta vita till bottenfärgen. Vi har valt en annan väg och vår yoghurt kommer därför att synas riktigt bra i kyldisken, säger Stefan Blomqvist.

Produkten säljs i förpackning på 1 liter. Ålandsmejeriets naturella yoghurt med låg laktoshalt kommer att finnas i mjölkdiskarna i S-kedjans butiker från och med vecka 6. Konsumentpris ca 2,60 euro. 

Mer information:

Stefan Blomqvist, försäljningschef, Ålandsmejeriet, tel. 040 576 43 44, e-post: stefan.b@aca.ax

Hanna Backman, kommunikationsexpert, Invenire Oy, tel. 040-556 20 51, e-post: hanna.backman@invenire.fi”Vi känner våra bönder – de känner sina kor.” 

Ålandsmejeriet är ett skärgårdsmejeri som tillverkar ost, skärgårdssmör och naturell yoghurt för konsumenter i Finland och Sverige. I tillverkningen används mjölk endast från åländska gårdar. Produkterna tillverkas helt utan eller med minsta möjliga mängd tillsatsämnen. Ålandsmejeriet jobbar miljövänligt och har en egen biogasanläggning. Mejeriet behandlar ca 15 miljoner liter mjölk per år och omsatte knappa 20 miljoner € år 2012. Ålands centralandelslag äger mejeriet som grundades 1921. Andelslaget ägs idag av 43 åländska mjölkproducenter. På Åland säljer andelslaget även färskmjölksprodukter och glass samt driver bageriet Ålandsbagarn. www.aca.ax.