Maksuturva

Endast en procent av reklamationerna i näthandeln beror på att varorna har gått sönder på vägen

Lehdistötiedote   •   Helmi 18, 2011 11:53 EET

Inom näthandeln beror endast 1,3 procent av fallen, där konsumenterna lämnar reklamation så snart de har mottagit varan, på att varan har gått sönder. Däremot har drygt 36 procent av anmärkningarna sin grund i att näthandlaren inte har kunnat leverera varan över huvud taget.

Uppgiftena framgår av den analys av näthandeln som Suomen Maksuturva Oy har utfört. Analysen granskade drygt 50 000 beställningar som hade lämnats inom näthandeln under 2010.

Förargligt ofta blir näthandlaren alltså tvungen att sälja ”finns inte”. En orsak till detta är att det brister i kommunikationsutbytet mellan nätbutiken och lagerhanteringen, vilket är ganska vanligt vid elektronisk handel inom sm-sektorn.

Undersökningen visar att det däremot knappast finns skäl att befara att en vara kommer att ta skada. När varan har gått sönder beror det för det mesta på att den har blivit slarvigt packad. Detta är mera troligt i fall att lagret har utlokaliserats att handhas av en kompanjon som inte beaktar särskilda behov vid paketeringen när varan exempelvis ska sändas över landets gränser via många logistikfunktioner till köparens egen dörr. Det finns exempel på fall, där leverantören t.o.m. efter en reklamation har skickat en ny dåligt förpackad vara, som också den har gått sönder på vägen från ett nordiskt land till ett annat.

- En betydande orsak till att näthandeln med vissa grupper av varor går så trögt är fortsättningsvis rädslan för att varan ska ta skada på vägen, konstaterar Jani Vertanen vid Suomen Maksuturva. Enligt den undersökning som vi har utfört går varan emellertid ytterst sällan sönder vid leveransen och samplingen omfattade även s.k. bräckliga varor såsom elektronik, lampor och designprodukter.

- Att handla i nätbutiker är ett säkert sätt att sköta sina ärenden, vilket även denna analys tyder på. Särskilt beställning från finska nätbutker tenderar att gå mycket bra. Det är snarare företagens kundtjänst- och returprocesser som kräver förbättring än de leveransrelaterade processerna konstaterar Jani Muhonen, verkställande direktör för den branschfrämjande föreningen Verkkoteollisuus ry.

Undersökningen avsåg att reda ut orsakerna till reklamationer som lämnats via Maksuturva-tjänsten. Genom betaltjänsten får köparen pengarna tillbaka om han gör en reklamation omedelbart efter att han har mottagit och kontrollerat sin beställning.

Tilläggsuppgifter

Jani Vertanen, försäljnings- och marknadsföringsdirektör, Suomen Maksuturva Oy
Tel. +358 9 4241 7063
jani.vertanen@maksuturva.fi

Suomen Maksuturva Oy (www.maksuturva.fi) är ett företag specialiserat på betalningsförmedling inom elektronisk handel. Bland företagets kunder återfinns flera branschers marknadsledare bl.a. kedjan Hanakat, Unikulma och Suomen Polkupyörätukku.

Verkkoteollisuus ry är grundat av av finska företag och har som mission att främja affärsverksamhet på nätet och skapa konkurrenskraft bland inhemska företag. Våra medlemmar är bl.a. Itella, Kreditlaget, Veikkaus, Alma Media, Also Finland Suomen Maksuturva.