Nordens välfärdscenter

Från ord till handling om unga med funktionshinder

Lehdistötiedote   •   Loka 27, 2016 15:40 EEST

Barn och unga med funktionshinder har många rättigheter enligt FN:s konventioner. Men hur går vi från ord till handling? Ämnet ska nu diskuteras på Åland av experter från hela Norden.

I mitten av november kommer ett femtiotal nordiska experter att mötas i Mariehamn för att diskutera rättigheter för unga med funktionshinder. Rättigheter som finns nedskrivna i FN:s konventioner och som rör allt från utbildning och arbete, till hälsa och sexualitet. Konferensen öppnas av Ålands social- och hälsovårdsminister, Wille Valve.

Bakom evenemanget står Nordens välfärdscenter som lyder under Nordiska ministerrådet. Institutionen arbetar med att utveckla de nordiska välfärdssystemen genom att sammanställa den senaste forskningen på området.
– Konferensen på Åland kommer att lyfta fram goda exempel på lokal implementering av FN-konventionen för policymakers och praktiker från alla de nordiska länderna, säger Nordens välfärdscenters projektledare Lars Rottem Krangnes.

Bland annat medverkar Marika Harju från Rädda Barnen Åland för att berätta om hur de arbetat med kurser om FN:s barnkonvention för kommunanställda. Även de danska och norska paraplyorganisationerna för ungdomar med funktionshinder kommer att hålla föreläsningar och har själva valt ut teman för parallella miniseminarier på konferensen.  

Mer information om konferensen hittar du här.

Nordens Välfärdscenter, NVC, är en institution under Nordiska ministerrådet, social- och hälsosektorn.