Uutinen -

​Ny guide erbjuder praktiska råd för att motarbeta sexuella trakasserier på arbetsplatsen

Publikationen ”Nolltolerans mot sexuella trakasserier”, som utarbetats av FIBS och Ekvalita, erbjuder tydliga och konkreta råd för både arbetsgivare och anställda för hur arbetsgivaren ska agera för att motarbeta och ingripa vid trakasserier, och vad en anställd kan säga och göra om hen upplever sexuella trakasserier. Informationspaketet är gratis, och innehåller även en kort lista med fyra åtgärder för att utveckla verksamheten på arbetsplatsen. 

”Det där skämtet som lämnar en dålig känsla i magen. Den där jargongen som inte längre känns bekväm. En påträngande blick eller en hand som dröjer kvar för länge. Något obehagligt händer på arbetsplatsen och med kollegerna som en alltid trivts med. Då är det lätt att tänka: Inbillade jag mig? Det var väl inte så farligt? Jag vill ju inte att det blir en stor grej av detta.”

Det här kan vara första steget till en tystnadskultur. Och så en dag upptäcker arbetsgivaren att sjukskrivningarna ökat, stämning i arbetsgemenskapen har blivit spänd och arbetsmotivationen har sjunkit. Samtidigt gör en anställd en polisanmälan om sexuella trakasserier i arbetsgemenskapen.

Men hur kan man motarbeta och ingripa vid sexuella trakasserier? Svaren finns i det nya informationspaketet ”Nolltolerans mot sexuella trakasserier” som publicerats av FIBS och Ekvalita.

I den praktiska publikationen förklaras begrepp med koppling till temat samt vad sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön egentligen innebär. Publikationen innehåller tydliga råd för både arbetsgivare och anställda för hur man kan ingripa vid och motarbeta trakasserier, vad man kan säga och göra om man själv upplever trakasserier samt hur man kan försäkra sig om att man inte själv gör sig skyldig till trakasserier. I slutet av guiden finns en kort lista med fyra åtgärder för att utveckla verksamheten på arbetsplatsen.

”Sexuella trakasserier skapade rubriker på allvar under förra året. Inom arbetsgemenskaperna finns nu ett stort behov av konkreta råd för hur man kan motarbeta och ingripa vid trakasserier. Lösningarna finns i denna guide”, säger Riikka Leppänen, expert på företagsansvar på FIBS.

Informationspaketet har utarbetats av Malin Gustavsson, grundare av och verkställande direktör för konsultföretaget Ekvalita. Gustavsson har arbetat med frågor som rör sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön i över tio års tid.

”Det som speciellt personalansvariga och chefer behöver just nu är kunskap, inte flera åsikter, om vad sexuella trakasserier är. Kunskap om varför de uppstår i en organisation och hur vi kan förbygga dem, men också hur vi ingriper på ett professionellt sätt om något händer. Det handlar om att omsätta organisationens värderingar och vad de betyder i vardagen, hur vi borde reagera då de ifrågasätts eller om någon avviker från dem. Det handlar om att främja en verksamhetskultur där alla känner sig inkluderade, och där det är möjligt att ta upp svåra frågor utan att själv bli problemet” betonar Gustavsson.

Informationspaketet ”Nolltolerans mot sexuella trakasserier” kan laddas ner gratis på FIBS:s webbplats: http://www.fibsry.fi/fi/palvelut/julkaisut

Mer information:

Riikka Leppänen, expert på företagsansvar, FIBS, tfn 044 973 9963, riikka.leppanen@fibsry.fi
Malin Gustavsson, verkställande direktör, Ekvalita, tfn 045 128 9878, malin.gustavsson@ekvalita.fi

Informationspaketet ”Nolltolerans mot sexuella trakasserier” är en av handböckerna i företagsansvar som lanserats i samband med lösningsfokuserade arbetsverkstäder som arrangerats av FIBS under 2017–2018.

Informationspaketet är en av åtta som behandlar företagsansvar och som lanserats av FIBS i samband med lösningsfokuserade workshop under 2017-2018. De tidigare informationspaketen är ”Vammaiset ihmiset työelämässä ja asiakkaina” (ung. Översättning Personer med funktionsvariation i arbetslivet och som kunder) och ”Pakolaiset ja turvapaikanhakijat työelämässä” (ung.översättn. Flyktingar och asylsökande i arbetslivet) (publikationerna hittas här)

Aiheet

  • Yritystoimi

Yhteyshenkilöt

Tarja Laakkonen

Lehdistön yhteyshenkilö Viestintäpäällikkö 0400 877 396

Mikko Routti

Lehdistön yhteyshenkilö Toimitusjohtaja 040 527 4575