Tiedote -

Litar du på dina egna ögon – Ögonvittnesexperimentet igen på Heureka 26.10–23.12.2018

Under sommaren 2017 kunde Heurekas besökare delta i ett internationellt sett betydande forskningsprojekt och samtidigt få leva in sig i rollen av ett ögonvittne. Nu fortsätter forskningsgruppen i rättspsykologi vid Åbo Akademi med forskningen kring ögonvittnen inne i Heureka torsdagar till söndagar under tiden 26.10–23.12.2018.

Hur påverkar distansen och ljusförhållandena din förmåga att känna igen en person? Och om personen i fråga har en huva eller solglasögon? Besökarna kan testa sin egen observationsförmåga genom att identifiera en person de sett i en livesituation i en liknande digital identifikationsparad som används av polisen i förundersökningen av brott.

Ögonvittnen har fortsättningsvis en betydande roll i rättsprocesser, fast man känner till att felaktiga identifikationer t o m har lett till att oskyldiga personer blivit dömda till döden. I forskningen om ögonvittnen försöker man estimera gränsvärden för i hurdana omständigheter ögonvittnens observationer kan anses tillräckligt tillförlitliga för att utgöra bevis. 

I den tidigare undersökningen som gjordes på Heureka kunde man se att redan på ett avstånd av fem till tio meter gjorde ca var femte deltagare ett fel i identifikationsuppgiften, t ex genom att välja en person de inte tidigare sett eller genom att inte välja en person de i själva verket tidigare sett. Identifikationer som gjorts av en person man sett på över 40 meter bör enligt undersökningens resultat bedömas mycket kritiskt.

Heurekas besökare kan delta i undersökningen med vanlig inträdesbiljett. Ögonvittnesexperimentet är öppet på evenemangstorget varje vecka från torsdag till söndag 26.10–23.12.2018 under Heurekas öppethållningstider. Testet lämpar sig från ung fem års ålder.

Tillägsinformation:

Julia Korkman, dosent
Åbo Akademi
jkorkman@abo.fi

+358 40 5092 383

Mikko Myllykoski, upplevelsedirektör
Heureka, Finlands vetenskapscenter
mikko.myllykoski@heureka.fi

+ 358 40 9015 244

Aiheet

  • Koulutus

Kategoriat

  • ögonvittnesexperimentet

Yhteyshenkilöt

Heli Ainoa

Lehdistön yhteyshenkilö Viestintä- ja palvelujohtaja +358 40 9015 295

Liittyvä sisältö