Skip to main content

Kainuun uuden sairaalan peruskivi muurataan tänään – käyttäjien kanssa suunniteltu sairaala on tehokkaasti toimiva kivijalkaa myöten

Uutinen   •   Elo 16, 2017 14:51 EEST

Kuva: Kainua Allianssi

Hoitajat, lääkärit, potilasjärjestöt ja huoltohenkilökunta ovat alusta asti olleet mukana kertomassa, minkälainen sairaala toimii turvallisesti, tehokkaasti ja tavoitteiden mukaisesti. Kainuun uuden sairaalan tavoitteena on kuntouttava hoitoympäristö. Peruskivi muurataan tänään 16. elokuuta.

Minkälainen on tarvittava valaistus sairaalassa? Mikä on oikean kokoinen tehohoitohuone? Miten sektiosalin on sijoituttava suhteessa synnytysosastoon? Sairaalassa on kymmeniä eri osastoja ja jokaisella niistä on omat vaatimuksensa laadukkaan toiminnan takaamiseksi.

Ja ennen kaikkea: Miten sairaala toimii turvallisesti ja tavoitteiden mukaisesti niin, että potilaiden kuntoutuminen ja toipuminen sujuvat mahdollisimman hyvin ja potilas pääsee kotiutumaan?

Kainuuseen rakennetaan uusi sairaala, jonka peruskivi muurataan tänään 16. elokuuta. Hanke on Suomen ensimmäinen sairaala-allianssi, jossa Sweco on ollut monialaisesti mukana niin suunnittelussa kuin suunnittelun ohjauksessa: arkkitehdit, rakenne- ja talotekniikkasuunnittelijat, logistiikkasuunnittelijat sekä tietomallikoordinointi ovat kaikki olleet mukana. Käyttäjien osallistaminen sairaalan suunnittelussa on ollut allianssin pääperiaate kaikilla suunnittelualoilla.

Kuntoutuskatu on Kainuun uuden sairaalan sydän

Tulevaisuudessa hoitoajat ovat entistä lyhyempiä ja potilaan nopeaa kotiutumista tuetaan kaikin keinoin. Tämä vaikuttaa myös tilatarpeisiin. Suunnittelun johtolankana ovat olleet toimivat tilat, jotka tukevat saumattomasti hoitoprosesseja.

”Kainuun uuden sairaalan tavoitteena on kuntouttava hoitoympäristö. Henkilökunnan ajatus oli, että potilaat lähtevät huoneistaan liikkeelle mahdollisimman nopeasti ja siksi toivottiin paljon käytävätilaa. Me arkkitehdit ehdotimme, että vuodeosastot olisivat mahdollisimman kompaktit henkilökunnan askelten säästämiseksi, ja sen sijaan potilaille olisi varattu erillinen kuntoutumistila. Siitä syntyivät kuntoutuskadut, jotka ovat nyt hankkeen käyntikortit”, kertoo Swecon arkkitehti Päivi Salo lähtökohtaa sairaalan suunnittelulle.

Suunnittelutyö lähti liikkeelle muutamasta ydintavoitteesta: sairaalan on palveltava potilaan kuntoutumista, rakennuksen on oltava toimintaprosessien näkökulmasta mahdollisimman joustavasti toimiva ja suunnittelussa on huomioitava tulevaisuuden toimintamallien muutokset.

”Sairaalan henkilökunnalla on ollut alusta asti mielessä selkeä konsepti, minkälainen sairaala halutaan ja miten heidän hoitoprosessit toimivat. Allianssiryhmän rooli on toteuttaa sairaala näiden ydintavoitteiden perusteella. Lähdimme liikkeelle siis melko abstrakteista perusajatuksista, joita työstimme konkreettisiksi suunnitelmiksi pala kerrallaan yhdessä eri käyttäjäryhmien kanssa. Työpajoissa hyödynsimme pitkin matkaa myös virtuaalitila Cavea, joka konkretisoi suunnitelmat käyttäjille 3D-mallien muodossa” kiteyttää Swecon projektipäällikkö Kaisa Narvio.

Henkilökunnan lisäksi potilaiden näkökulma on tärkeä. Potilasjärjestöt ovat olleet mukana tarkastelemassa suunnitelmia ja kertoneet omista näkökulmistaan, miten potilas kokee sairaalan ja hoidon. Myös esimerkiksi lapsipotilaiden vinkkelistä sairaalatilaa pohditaan huolella.

Suunnitteluun osallistuminen sitouttaa henkilökunnan uuteen työympäristöön

”Olen useamman vuosikymmenen ajan ollut suunnittelemassa sairaaloita, joten perustarpeet ovat tuttuja. Tietty toiminta vaatii tiettyjä vakioituja ratkaisuja tilalta, esimerkiksi tietyt huoneet on oltava lähellä toisiaan. Mutta sairaaloiden toimintamalleissa on myös uusia trendejä. Nykyään ei esimerkiksi ole enää henkilökohtaisia vastaanottohuoneita, vaan tilat ovat joustavia ja työtä tehdään liikkuvammin”, kuvailee Päivi Salo sairaalasuunnittelun muutosta.

”Kun eri osastojen henkilökunta on päässyt kertomaan omista työnsä erityistarpeista alusta alkaen ja tämän lisäksi nähnyt tulevat työtilat 3D-mallissa konkreettisesti, he ovat sitoutuneempia työhönsä, työtilat ovat valmiiksi tuttuja ja uudenlaisen työympäristön tuomat muutokset eivät tunnu vierailta, kun sairaala vihdoin avaa ovensa”, Salo jatkaa.

Arkkitehdit ovat saaneet suunnitella osastot välillä moneen kertaan, jotta osastojen erityistarpeet istuvat parhaalla mahdollisella tavalla toimivaan kokonaisuuteen.

”Voimme olla varmoja, että sairaala on toimiva”, toteaa Martin Boyadgian, toinen hankkeessa mukana olleista Swecon arkkitehdeistä.

Liitetiedostot

PDF-tiedosto

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti