Skip to main content

​Utvikling av en alt-i-ett-reiseapp i Norge

News   •   Oct 30, 2017 14:50 CET

Nye app forenkler reiser kollektivt i vakre Møre og Romsdal, Norge. Foto: Terje Rakke, Nordic Life AS

Den 1. juni lanserte Møre og Romsdal fylkeskommune en ny app, FRAM-appen, som skulle gjøre det enkelt for de reisende å få tilgang til all informasjon som er nødvendig for å reise kollektivt. Reiseplanlegging, billettkjøp, sanntidsinformasjon og avviksinformasjon for busser, hurtigbåter og ferjer i Møre og Romsdal samlet i én og samme app. Appen har slått an på kort tid, og ved siste måling i oktober var appen lastet ned 18 000 ganger. Hogia er leverandør av sanntidsinformasjonen og avviksinformasjon til den nye appen.

Innovativ løsning
Appen gir informasjon om ulike reiseruter, hvor lang tid de tar, om det er forsinkelser og hva billetten koster. De reisende kan ta et aktivt valg om hvilken vei de vil reise, og kjøpe billetten via appen. Tidligere var det vanskelig å få fram informasjon om hvor mye reisen kostet, men med den nye appen har dette blitt betydelig forenklet.

– Vår løsning er innovativ, og en app som håndterer både reiseplanlegging og billetter er helt unikt i Norge. Den reisende får informasjon om hele reisen inklusive gangtid og bytte av transportmiddel. Det er utrolig spennende å ha vært med på å utvikle et produkt som ikke har vært på det norske markedet før. Målet vårt er å få flere mennesker til å velge å reise kollektivt, og Møre og Romsdal har med dette tatt et stort skritt i riktig retning, sier Toril Karlsnes Viken, ansvarlig for IKT utvikling og strategi i Samferdselsavdelinga, Møre og Romsdal fylkeskommune.

Standardiserte og åpne grensesnitt
Hogia er leverandør av sanntidsinformasjonen som brukes i appen. Informasjonen kommer fra PubTrans*. Toril Karlsnes Viken forteller at Andreas Hallberg og Henrik Nilsson i Hogia har deltatt i arbeidet med å utvikle kravspesifikasjonen for den datatekniske delen. – Hogia har vært en svært god støtte når det gjelder å tenke kreativt og annerledes i kravstillingen i appen, sier hun.

- Dette er første gang vi jobber sammen med Hogia, og det har fungert svært bra. Systemet vårt er avhengig av å få informasjon fra tidtabellene og sanntiden i PubTrans. Hogia har hjulpet til med å forklare sammenhengen til den komplekse informasjonen som finnes i PubTrans, og hvordan man kan benytte seg av informasjonen. Det har vært svært verdifullt, forteller Rolf Einar Eriksen, daglig leder i DataGrafikk. DataGrafikk har utviklet den nye løsningen sammen med Fara, som er leverandør av elektroniske billetter til offentlig transport.

– Vi er imponerte over hvor raskt DataGrafikk har tilpasset seg våre åpne grensesnitt. Åpne og standardiserte grensesnitt skaper forutsetninger for å få tilgang til informasjon på en enkel måte. DataGrafikk forstod dette umiddelbart og var raske med å utnytte mulighetene som Hogia PubTrans gav, sier Andreas Hallberg, Business Manager i Hogia.

Automatisering av arbeidet

Med Hogia PubTrans blir informasjonen oppdatert på ett og samme sted for alle kanaler: reiseplanleggeren, nettet, skilt, holdeplasser og så videre. Det gir effektiv håndtering og reduserer faren for at det oppstår feil. – Hogia har hjulpet oss med å automatisere håndteringen. Vi hadde ikke klart å håndtere dette manuelt med våre eksisterende ressurser, men med støtte fra PubTrans og appen som vi nå har utviklet, kan vi gi bedre service til våre reisende, forteller Toril Karlsnes Viken.

Neste skritt

I første omgang var det fokus på å få hovedfunksjonene på plass. I neste omgang ønsker vi å kunne vise bussens posisjoner på et kart. Vi vet at andre kunder av Hogia har denne løsningen og vil gjerne kunne tilby den til våre reisende. Vi har nettopp innledet en dialog med Hogia og DataGrafikk om dette, noe vi synes er spennende, avslutter Toril Karlsnes Viken.

26. oktober 2017


*PubTrans er integrasjonsplattformen som validerer, samordner og versjonshåndterer innkommende informasjon fra ulike operatører, tekniske systemer og trafikktyper. Med PubTrans skapes det et felles og pålitelig sammensatt bilde av kollektivtrafikken som kan brukes i ulike etterfølgende systemer, slik at reiseinformasjonen i en region blir enhetlig og konsekvent. PubTrans kan håndtere store mengder data på en effektiv måte. 7 av 10 reisende i Norden får informasjon om kollektivtrafikkreisen sin via et system levert av Hogia.

Møre og Romsdal fylkeskommunehar ansvar for å planlegge, bestille og samordne kollektivtrafikken i Møre og Romsdal, med ca. 400–500 busser, 25 ferjeruter og 4 hurtigbåter for passasjerer. De har vært kunde av Hogia siden 2014, da Hogia fikk oppdraget med å utstyre ferjekaier med elektroniske tavler for sanntidsinformasjon. Tavlene er koblet til Hogia PubTrans, som er Hogias nav for sanntidsinformasjon, og som opplyser om aktuelle avganger og avvik i trafikken. Nå brukes sanntidsinformasjonen i PubTrans til å forsyne den nye reiseappen med sanntidsinformasjon om kollektivtrafikken.

Hogia Transport Systemser et forretningsområde innen Hogia-gruppen som har som hovedoppgave å levere integrerte helhetsløsninger for ferjetrafikk, havneterminaler, veitransport og kollektivtrafikk til kunder i seks verdensdeler.

Comments (0)

Add comment

Comment

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.