Az Útpadka Érzékelő arrébb kormányozza az autót az út peremétől, így a vezetés kényelmesebb a vidéki utakon

Közel az út széle? A Ford új technológiája segít elkerülni a magas padkát és az árkokat – és az úton maradni

2020. 03. 16. - Néha nehézkes dolog alsóbb rendű úton autózni, ahol az út peremét semmi nem jelzi, és az ember könnyen kisodródhat a padkára, vagy ami még rosszabb, az árokba*. Éjszaka pedig – különösen ott, ahol nincs közvilágítás – mindez kifejezetten nyomasztó tud lenni.

Európában a legtöbb halálos közúti baleset alsóbbrendű utakon történik, és – a lakott területektől eltérően – az áldozatok nagyobb része az autó utasai közül kerül ki

Éppen ezért a Ford most bemutatott egy új technológiát, ami megkönnyíti a vidéki autózást. Az Útpadka Érzékelő figyeli a jármű előtti útszakaszt, és szükség esetén finoman visszakormányozza az autót a helyes nyomvonalra.**

Hogyan működik?

Az alsóbbrendű utakra és 70-100 km/órás sebességtartományra tervezett Útpadka Érzékelő a belső visszapillantó alatt elhelyezett kamerával figyeli az útpadkát, 50 méter hosszú szakaszt derítve fel az autó előtt, és 7 méter széles sávot figyelve oldalirányban.

Ahol a szilárd útburkolat átvált laza padkába, kavicsos felületbe vagy füves részbe, a rendszer (szükség esetén) finom kormányrásegítéssel akadályozza meg, hogy a jármű lesodródjon az úttestről.

A berendezés egy fejlett algoritmus segítségével állapítja meg, meddig tart az útburkolat, és hol kezdődik az úttest melletti rész. A rendszer ott is kormányzási rásegítést ad, ahol fel van ugyan festve az út pereme, de a hó, a lehullott falevelek vagy az esőzés miatt nem látható a jelzés.

Ha a vezető az első kormányrásegítés után továbbra is túl közel halad a padkához, a rendszer – határozottabb jelzésként – megrezgeti a kormánykereket. Éjszaka a berendezés a fényszórók fényét használva ugyanolyan hatékonyan működik, mint nappal.

Az európai piacon az Útpadka Érzékelő megrendelhető a Ford Explorer, a Focus, az új Kuga és a Puma modellekhez, és megjelenik majd az új Ford modellekhez kínált vezetéssegítő technológiák egyre bővülő kínálatában.

“A vidéki utak ugyanolyan komoly kihívást tudnak jelenteni, mint a nagyvárosok utcái – különösen azok számára, akik nem ismerik az adott útszakaszt. Az Útpadka Érzékelő segítségével csökkenthető az egyik potenciális veszély, így kényelmesebben és biztonságosabban autózhatunk vidéken.” - mondta el Rüdiger Kieneke, a Ford Európa vezetéssegítő és biztonsági elektronikáit fejlesztő mérnöke

Erőforrás linkek

Sajtókapcsolatok PR és Közkapcsolatok igazgató