Dőljön hátra, és gyönyörködjön a tájban! Egy felmérés szerint az önvezető autók boldogabbá teszik az embereket – és talán a reggeli rohanásnak is véget vetnek majd

• 5000 fő részvételével készült felmérés arról, hogyan töltenék idejüket az emberek az önvezető autókban
  • Ötből négy európai válaszadó egyszerűen csak relaxálna, és élvezné az elé táruló látványt
  • A legtöbben szeretteikkel beszélgetnének, interneteznének vagy nassolnának
  • Az önvezető autók legjobb tulajdonsága, hogy akár bulizni is elmehetünk velük – nem beszélve a munkába járásról
  • Lehet, hogy nem lesznek többé hajszolt anyukák, akik a reggeli csúcsforgalomban viszik iskolába a gyerekeket? Hat válaszadóból egy örömmel megengedné, hogy a gyerekek egyedül utazzanak az iskolába
  • Az adatok szerint az európaiak évente tíz teljes napot töltenek az autójukban
  • A Ford jövőre kezdi meg önjáró autóinak tesztelését az európai közutakon

Bár az önvezető autók megjelenése még várat magára, sokan már most is úgy gondolják, hogy e technológia nagy mértékben megváltoztatja majd utazási szokásaikat – sőt az életminőségüket is.

A Ford által finanszírozott, Európa 5 legnagyobb piacán végzett piackutatás szerint sok európai úgy érzi, hogy a volán mögött töltött időt sokkal kellemesebben is el lehetne tölteni. Például azzal, hogy szeretteikkel és barátaikkal beszélgetnek, gyönyörködnek az eléjük táruló tájban, vagy egyszerűen csak szundikálnak.* Ráadásul hajszolt anyukákból is kevesebb lenne, akik a reggeli csúcsforgalomban viszik iskolába a gyerekeket, hiszen 16 százalékuk örömmel megengedné, hogy a gyerekek egyedül utazzanak a suliba.

A Ford ma jelentette be, hogy 2017-ben megkezdi önjáró autónak európai tesztjét. A felmérés során megkérdezett 5000 felnőtt 80 százaléka már nagyon várja, hogy relaxáltan és kellemesen közlekedhessen ezekkel az autókkal; 72 százalékuk alighanem csetelgetne a telefonján, 64 százalékuk nassolna utazás közben, és közvetlenül ezután azok következnek, akik olvasnának vagy filmet néznének autóvezetés helyett.

“Az emberek végre elkezdtek úgy gondolni az önjáró autókra, hogy pontosan látják, mivel gazdagíthatná e technológia a mindennapjaikat,” vélekedett Thomas Lukaszewicz, a Ford Európa vezetés-automatizálásért felelős igazgatója. “Legtöbbünknek kevés időnk jut arra, hogy együtt legyünk szeretteinkkel. Az önvezető autók ugyanúgy forradalmasítják majd az életmódunkat, mint a közlekedési szokásainkat.”

Az európaiak évente átlagosan tíz napot töltenek az autójukban** és, - mint egy korábbi felmérésből kiderült-, a nagyvárosokban élők többsége a munkájánál is stresszesebbnek érzi a mindennapi közlekedést.*** A legutóbbi közvélemény-kutatás arra is fényt derített, hogy sokan azért is szeretnének jobban egy önvezető autót, mert azzal bulizni is elmehetnének, ráadásul a munkába járás is kellemesebb lenne; a válaszadók fele szerint pedig a vezető nélküli autók biztonságosabbak lehetnek a hagyományos járműveknél.

“Már bejelentettük tervünket, hogy 2021-ben önvezető autókkal indítanánk telekocsi-szolgáltatást az USA-ban, és az is fontos hír, hogy a tesztelés hamarosan Európában is megkezdődik,” tette hozzá Lukaszewicz. “Ez azért jelent olyan sokat, mert itt minden országban mások a közlekedési szabályok, a közlekedési jelzések és az utak kialakítása, ráadásul a zsúfolt utakon gyakran kerékpárosok is közlekednek az autók mellett.”

* A felmérést a Penn Schoen Berland készítette a Ford Motor Company számára 2016 novemberében Franciaországban, Németországban, Norvégiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

** http://ec.europa.eu/eurostat/documents/3433488/5298273/KS-SF-07-087-DE.PDF/0d50ff3c-a042-4c49-85e8-5333c92a7186

Megjegyzés a szerkesztőnek:

A Ford jelenleg azon dolgozik, hogy növekedése során autóipari és mobilitási vállalatként egyaránt tovább erősödjön. Ehhez tudatosan alkalmazza a Ford Intelligens Mobilitás tervben megfogalmazott megközelítéseket; e terv célja, hogy a Ford piacvezetővé váljon a konnektivitás, a mobilitás, az önvezető autók, a vásárlói élmény és az adatfeldolgozás területein. A vállalat idén az USA-ban bejelentette, hogy 2021-re kitűzött célja a nagy sorozatban gyártott, teljesen önjáró autó megalkotása, amelynek működése megfelel a nemzetközi SAE szervezet nemzetközi listáján meghatározott 4. szintnek, és amely alkalmas személyszállítási szolgáltatásokra, például telekocsis vagy taxis alkalmazásra.

Az önvezető autók tesztjének kiterjesztése az európai közutakra azt jelenti, hogy a Ford élen jár e kutatásokban – ahogyan élen járt akkor is, amikor e járműveket hóban, éjszaka vagy éppen az Mcity-ben, azaz a Michigan Egyetem területén kialakított 13 hektáros, a valós városi forgalmat tökéletesen szimuláló pályán tette próbára.

A Ford Motor Company globális autóipari és mobilitási vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. Az összesen mintegy 203.000 alkalmazottat foglalkoztató, világszerte 67 gyártóüzemet működtető vállalat alaptevékenysége a Ford személyautók, haszongépjárművek, SUV-k és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók gyártása, értékesítése, finanszírozása és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. Ugyanakkor a Ford lendületesen dolgozik az új lehetőségek kiaknázásán is a Ford Intelligens Mobilitás terv alapján, aminek célja, hogy piacvezetővé tegye a vállalatot a konnektivitás, a mobilitás, az önállóan működő autók, a vásárlói élmény és az adatfeldolgozás területén. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. Amennyiben több információra van szüksége a Ford termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company szolgáltatásairól, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot