Monetų namai

„Baltijos kelią“ primins paauksuotas ir spalvomis stilizuotas medalis

Press Release   •   Aug 21, 2012 09:25 EEST

Žymiausių pasaulio monetų kalyklų atstovė ir oficiali kolekcinių monetų ir medalių platintoja Lietuvoje UAB „Monetų namai“ artėjant Baltijos kelio minėjimui įamžino šį įvykį paauksuotame, trispalvės spalvomis puoštame medalyje.

1989 m. rugpjūčio 23 dieną pusantro milijono Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų susikibo rankomis ir sudarę gyvą grandinę pasauliui pademonstravo tarpusavio solidarumą.

Pasak LR Seimo Parlamentarizmo istorijos ir atminimo įamžinimo skyriaus vedėjos Angonitos Rupšytės, Baltijos keliu Lietuvos, Latvijos, Estijos žmonės susikabinę rankomis parodė tvirtą ryžtą siekiant Laisvės sau ir ateinančioms kartoms. „Išėję seni, jauni, vaikai į Baltijos kelią nuo Gedimino pilies bokšto daugiau nei 620 km. susikabino ne tik rankomis, bet ir širdimis. Tai buvo nepakartojamas Baltijos kelio stebuklas, tai buvo bendrumo, vienybės jausmas ir Laisvės varpo skambesys. Iš visų Lietuvos miestų, miestelių, kaimų žmonės vyko į Baltijos kelią, iš dangaus krito gėlės, akyse blizgėjo ašaros, plazdėjo trispalvės, lūpos skandavo žodį Lietuva, Laisvė. Pastatyti koplytstulpiai ir dabar mums primena žmonių begalinį entuziazmą. Tegul Laisvės deglas visada dega mūsų širdyse“, - kalbėjo Angonita Rupšytė.

Kaip teigia UAB „Monetų namai“ vadovė Ieva Galiauskienė, Baltijos kelias – vienas iš įspūdingiausių reiškinių, kuris prisidėjo formuojant tautos charakterį bei išryškino jos vertybes. „Norėjome pažymėti šį įvykį ypatingai, todėl sukūrėme spalvomis puoštą medalį. Tai bus pirmasis, tokio pobūdžio „Monetų namų“ medalis. Siekėme pabrėžti ir priminti visuomenei, jog ir toliau turime tausoti bei puoselėti savo nacionalinį tapatumą, istoriją, kalbą, kultūrą“, - pažymėjo Ieva Galiauskienė.

Paauksuoto medalio averse pavaizduota automagistralė bei virš jos skrendantis lėktuvas, iš kurio barstomos gėlės. Palei briauną – įrašas BALTIJOS KELIAS ir šio įvykio metai. Medalio kūrėjai – Lietuvos skulptoriai Algirdas Bosas ir Petras Repšys. Spalvomis puošto medalio reverse pavaizduotas stilizuotas Vytis, o puslankiu palei medalio briauną iškaldintas kolekcijos pavadinimas „Lietuvos istorijos įvykiai“.

pie UAB „Monetų namai“

Žymiausių pasaulio monetų kalyklų atstovė ir oficiali kolekcinių monetų ir medalių platintoja Lietuvoje UAB „Monetų namai“ įkurta 2009 metais. UAB „Monetų namai“ priklauso Suomijos įmonei „Nordic Moneta OY“ (www.suomenmoneta.fi), valdomai „Samlerhuset Group“ (www.samlerhuset.com) įmonių grupės. Viena didžiausių monetų kalyklų grupė Europoje „Samlerhuset Group“ veikia 15 Europos šalių* ir Kinijoje.

Daugiau informacijos- www.monetunamai.lt

* Didžioji Britanija, Airija, Norvegija, Suomija, Švedija, Danija, Lenkija, Čekija, Slovakija, Vengrija, Olandija, Belgija, Lietuva, Latvija, Estija.

Baltijos kelias“

Baltijos kelias – vienas iš įspūdingiausių reiškinių pasaulio politinės kultūros istorijoje. Unikali akcija – 650 km (kitais duomenimis – 595 km) ilgio susikibusių žmonių grandinė, 1989 m. rugpjūčio 23 d., minint 50-ąsias Molotovo-Ribentropo pakto, panaikinusio Baltijos šalių nepriklausomybę, metines, sustojusi sujungti trijų Baltijos šalių sostines – Vilnių, Rygą ir Taliną. Ją sudarė apie 2,5 milijono Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečių. Šis kelias simbolizavo Baltijos šalių vienybę ir politinę valią.

1990 m. apie šį kelią Audrius Stonys ir Arūnas Matelis sukūrė dokumentinį filmą „Baltijos kelias“, o 2009 m. UNESCO įtraukė Baltijos kelią į „Pasaulio atminties“ sąrašą.

Kontaktams