Monetų namai

Bus kaldinama neemituotos lietuviškos auksinės monetos replika

Press release   •   Mar 07, 2012 16:46 EET

Vykdydami šį projektą UAB „Monetų namai“ glaudžiai bendradarbiauja su Nacionaliniu M.K. Čiurlionio dailės muziejumi ir jam skiria 5% nuo kiekvienos parduotos monetos. Pasak muziejaus numizmatikos skyriaus vadovo Igno Narbuto, bendradarbiavimas leis pristatyti visuomenei vertingiausius numizmatikos kolekcijos eksponatus – įdomiausias nepriklausomos Lietuvos kūrėjų monetas ir medalius. „Neabejotinai – Juozo Zikaro auksinės monetos replikos pristatymas puiki žinia visiems numizmatikos mėgėjams. Juozas Zikaras sukūrė visas tarpukario Lietuvos monetas. Deja, dėl to meto ekonominių priežasčių, auksinė 50-ies litų moneta taip ir nebuvo emituota,“ - kalbėjo Ignas Narbutas.

Kaip teigia „Monetų namų“ vadovė Ieva Galiauskienė, nenukalto auksinio penkiasdešimtličio istorija verta tiek profesionalių numizmatų, tiek mėgėjų dėmesio. „Išleisdami šios neemituotos monetos repliką norime pagerbti garsų Lietuvos skulptorių Juozą Zikarą ir tuo pačiu priminti, kad mūsų nacionalinei valiutai - litui šiais metais sukanka 90 metų“, - pažymėjo Ieva Galiauskienė.

„1922 metais rugpjūčio 9 d., pagerėjus Lietuvos politinei padėčiai ir ekonominėms sąlygoms, Steigiamasis Seimas priėmė Piniginio vieneto įstatymą. Neilgai trukus, 1924 metais, Seimui priėmus Monetų įstatymą, buvo padėti teisiniai metalinių mokamųjų ženklų kaldinimo ir leidimo pagrindai, suteikę teisę Valstybės iždui kaldinti ir į apyvartą leisti metalines monetas iš aukso, sidabro ir vario-aliuminio. Finansų, prekybos ir pramonės ministerija pavedė skulptoriui Juozui Zikarui sukurti monetų projektus ir paruošti jų modelius.“ (M.Banytė, V.Laukaitienė, Juozas Zikaras, Kaunas, 2009)

Apie UAB „Monetų namai“

Žymiausių pasaulio monetų kalyklų atstovė ir oficiali kolekcinių monetų ir medalių platintoja Lietuvoje UAB „Monetų namai“ įkurta 2009 metais. UAB „Monetų namai“ priklauso Suomijos įmonei „Nordic Moneta OY“ (www.suomenmoneta.fi), valdomai „Samlerhuset Group“ (www.samlerhuset.com) įmonių grupės. Viena didžiausių monetų kalyklų grupė Europoje „Samlerhuset Group“ veikia 15 Europos šalių* ir Kinijoje.

Daugiau informacijos- www.monetunamai.lt

* Didžioji Britanija, Airija, Norvegija, Suomija, Švedija, Danija, Lenkija, Čekija, Slovakija, Vengrija, Olandija, Belgija, Lietuva, Latvija, Estija.

Apie Nacionalinį M.K.Čiurlionio dailės muziejų

Muziejus įsteigtas 1921 m. gruodžio 14 d., kuomet Steigiamojo Seimo Pirmininkas l.e. Prezidento pareigas Aleksandras Stulginskis pasirašė M. K. Čiurlionio galerijos įstatymą.

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus yra seniausias ir didžiausias dailės muziejus Lietuvoje. Tai vienintelė vieta, kur lankytojas gali susipažinti su Lietuvos dailės raida nuo viduramžių iki šių dienų. Muziejus renka, saugo, tyrinėja ir populiarina M. K. Čiurlionio (1875–1911) kūrybą, Lietuvos ir pasaulio kultūros paveldą. Rinkinius sudaro M. K. Čiurlionio kūrybos palikimas, lietuvių liaudies menas, XV–XX a. Lietuvos vaizduojamoji ir taikomoji dailė, senovės pasaulio dailė, užsienio šalių vaizduojamoji ir taikomoji dailė, numizmatika, liaudies meno ir Lietuvos meninio gyvenimo archyvai.

Muziejuje saugoma apie 334 758 eksponatų.

Geriausi rinkiniai visuomenei pristatomi parodose ir nuolatinėse ekspozicijose, kurios pagal atskiras temas yra įrengtos 11 muziejaus padalinių.

Daugiau informacijos - www.ciurlionis.lt

Kontaktams