Guideline Geo Group MALÅ/ABEM

Gladiatorskola upptäckt av arkeologer

News   •   May 20, 2014 10:32 GMT

En så kallad gladiatorskola är upptäckt av arkeologer med hjälp av bland annat MALÅs markradarsystem MIRA.

Vetenskapens värld i SVT, sände måndagen 19 maj, ett inslag om staden Carnuntum, som låg i romarrikets utkant, och den gladiatorskola som fanns där. Till sin hjälp hade arkeologerna markradarsystem från MALÅ Geoscience.

- Det är ett av de finaste verktygen man kan använda i arkeologin, utan att gräva, för att se ner i marken, säger geofysikern Immo Trinks.

Där staden låg för cirka 2000 år sedan, mellan dagens Wien i Österrike och Bratislava i Slovakien, är nu stora områden jordbruksmark. 

Cirka 5 minuter in i programmet visar forskarna hur de använt MALÅ markradar. Se inslaget i Vetenskapens värld. 

Ludwig Bolzmann-institutet (LBI ArchPro) i Wien leder ett internationellt samarbete som går ut på att göra arkeologiska underökningar utan att gräva i marken. MALÅ är en samarbetspartner till LBI ArchPro för teknisk forskning och utveckling.

Forskarna här anser att den här tekniken har flera fördelar, dels kan man göra undersökningar där traditionella utgrävningar skulle ha blivit för dyra eller tidskrävande, dels kan man studera saker som finns under marken utan att riskera att förstöra historiska föremål.

– Det är fascinerande att upptäcka strukturer som inte har skådats på 2000 år.