F-Secure

"VI KOMMER ALLTID Å FINNE SKADELIG KODE I MOBILEN"

Blogginnlegg   •   aug 26, 2015 08:32 CEST

BYOD er ikke en tendens. BYOD er virkeligheden her og nu, og dem, der har ansvar for brugernes arbejdsudstyr, skal være opmærksomme på det. “Fænomenet” er egentlig et svar på et meget gammelt spørgsmål: “hvorfor skal jeg arbejde med udstyr, som jeg ikke kender, kan lide eller arbejder effektivt med?”

Den eksisterende modstand kommer fra it-afdelinger, der har malet sig ind i et hjørne. Det vil sige, at deres sikkerhedssystemer ikke er tilpasset til en virkelighed med forskellige platforme, operativsystemer og tjenester. Så er det nemmere at sige stop end at gå i gang med et arbejde, der giver større fleksibilitet, tiltrækningskraft og effektivitet – uden at kompromittere sikkerheden.

I takt med at mobile enheder bliver en stadigt vigtigere del af aktiviteten hos flere og flere virksomheder, vokser også truslen eksponentielt. Trickene til at få adgang til oplysningerne er mange og finurlige, og tilbøjeligheden til at beskytte sig selv er lille. I dag findes der imidlertid sikkerhedsprodukter, der håndterer truslerne, og det har aldrig været så nemt som nu.

It-sikkerhedsleverandøren F-Secure har udviklet en lethåndterlig og effektiv løsning i form af appen Freedome. Freedome kommer til at erstatte appen Mobile Security for virksomheder, og tjenesten indgår i F-Secures cloud-baserede sikkerhedstjeneste Protection Service for Business.

Freedome til virksomheder findes nu til Android og IOS. Beskyttelsen mod malware er en del af Freedome. Her handler det om klassisk antivirus. Og selv om virusser ikke i dag er meget almindelige på mobile platforme, sker der en kraftig stigning.

I arbejdet med at udvikle Freedom har F-Secure haft stor fokus på integritet. Mikael Albrecht er sikkerhedsekspert hos F-Secure:

– Det er et større problem i dag, end hvad malware er. Men med vores produkt bliver tredjepartscookies fjernet, og derudover er ip-adressen skjult, forklarer Mikael Albrecht.

Dermed er muligheder for sporing minimale. Eftersom al trafik går gennem brugerens egen VPN-forbindelse, er brugeren helt anonym. Dette betyder for eksempel, at selv om man opretter forbindelse til et ukendt wifi-netværk, hvor der kan være risiko for, at nogen på den anden side fisker efter login-oplysninger eller andre følsomme oplysninger, så bliver den ikke vist.

– Sådanne netværk er ret almindelige i dag, og fordi vi stræber efter at komme på nettet oftere, har vi en tendens til at oprette forbindelse til dem. Især når vi er på forretningsrejse i udlandet, og roaming-omkostningerne er skyhøje, siger Mikael Albrecht.

“Vi vil altid kunne finde malware”

Freedome lader brugeren, gennem VPN-forbindelsen, vælge, i hvilket land trafikken skal sendes ud, hvilket gør, at man kan undgå de lokale spærringer af tjenester. Tjenesten tillader, at man sender trafikken via olike 18 lande. Uanset hvad man vælger, kan man dog stole på fuldstændig integritet.

BYOD er ikke en trend. BYOD er virkelighet her og nå, og de som har ansvar for brukernes arbeidsverktøy, må håndtere det. «Fenomenet» er egentlig et svar på et svært gammelt spørsmål: hvorfor skal jeg måtte jobbe med verktøy jeg ikke kan, liker eller er effektiv med?

Den motstanden som finnes, kommer fra IT-avdelinger som har malt seg inn i et hjørne fordi sikkerhetssystemene deres ikke er tilpasset til en virkelighet med forskjellige plattformer, operativsystemer og tjenester. Da er det mer komfortabelt å si stopp enn å igangsette et arbeid som fører til større fleksibilitet, tiltrekning og effektivitet – uten å fire på sikkerheten.

I takt med at mobile enheter blir en stadig viktigere del av virksomheten hos stadig flere selskaper, vokser også trusselbildet med rekordfart. Knepene for å få tilgang til informasjonen er mange og finurlige, og villigheten til å beskytte seg lav. I dag finnes det imidlertid sikkerhetsprodukter som håndterer truslene, og det har aldri vært så enkelt som nå.

IT-sikkerhetsleverandøren F-Secure har utviklet en brukervennlig og effektiv løsning i form av appen Freedome. Freedome skal erstatte appen Mobile Security for bedrifter, og tjenesten inngår i F-Secures skybaserte sikkerhetstjeneste Protection Service for Business.

Freedome for bedrifter fås nå for Android og IOS. En del av Freedome er beskyttelsen mot skadelig kode. Her handler det om klassisk antivirus. Og selv om virus ikke er så veldig vanlig på mobilplattformene i dag, så har det vært en sterk økning.

I arbeidet med å utvikle Freedome har F-Secure lagt stor vekt på integritet. Miakel Albrecht er sikkerhetsekspert i F-Secure:

– Dette er et større problem i dag enn det skadelig kode er. Men med vårt produkt fjernes tredjeparts cookies, og i tillegg er IP-adressen skjult, forklarer Mikael Albrecht.

Dermed er mulighetene til sporing minimale. Fordi all trafikk går via en egen VPN-tilkobling, er brukeren dessuten helt anonym. Det betyr for eksempel at man ikke er synlig, selv om man kobler seg til et ukjent Wi-Fi-nettverk der det er fare for at noen på den andre siden fisker etter påloggingsopplysninger eller andre følsomme data.

– Slike nettverk er ganske vanlige i dag, og fordi vi er stadig mer sugne på å være tilkoblet, kobler vi oss også til dem. Det gjelder spesielt når vi er på jobbreise utenlands og roamingkostnadene er skyhøye, sier Mikael Albrecht.

«Vi kommer alltid til å finne skadelig kode»

Med Freedome kan brukeren, gjennom VPN-tilkoblingen, velge i hvilket land trafikken skal sendes ut, og dette gir mulighet for å omgå lokale sperrer av tjenester.

– Dette kan knyttes til diskusjonen rundt Edward Snowden og overvåkingsskandalen. Det handler ikke bare om tillit til oss som selskap, men også om at vi finnes i Finland, som har de strengeste integritetslovene i verden. Vi har gått ut og sagt at vi alltid kommer til å finne skadelig kode, enten den kommer fra myndigheter eller nasjoner. F-Secure lagrer heller ikke informasjon. Appen krever ikke engang registrering.

All administrasjon i skyen

Selskapet beskytter sine mobile enheter via F-Secures skytjeneste Protection Service for Business. Det er samme tjeneste som vi bruker til å beskytte datamaskiner og servere, og selskapet kan dermed se alle sine beskyttede enheter via én og samme tjeneste. Derfra kan man enkelt installere Freedome på de mobile enhetene samt styre innstillingene. Freedome er ressursgjerrig og gjør ikke telefonen merkbart fullere.

– Det var en forutsetning da vi laget appen. Gjør den telefonen tregere, kommer ingen til å bruke den, så enkelt er det, sier Mikael Albrecht.

Det finnes selvsagt noe som er svært vanskelig å beskytte seg mot med en app, og det er tyveri av maskinvaren. Men også der har F-Secure en løsning, fordi man ved hjelp av Freedome kan sperre enheten eller ødelegge informasjonen på avstand, hvis det verste skulle skje.

Les mer om Freedome-appen her