Pressemelding -

ILOs arbeidskonferanse 2015

Den internasjonale arbeidskonferansen starter 1. juni og er ILOs generalforsamling, velger Styre, vedtar budsjett og fungerer som et internasjonalt forum for arbeids- og sosiale spørsmål.

ILO er FNs særorganisasjon for arbeidslivet. ILO er unikt i FN-systemet med sin trepartsstruktur bestående av fagforeninger, arbeidsgiverorganisasjoner og medlemslandenes myndigheter.

Arbeidskonferansen vedtar også internasjonale arbeidsstandarder og gjennomgår medlemslands brudd på ratifiserte konvensjoner

I år er arbeidskonferansen kortet ned til to uker (mot tidligere tre), og foregår i tidsrommet 1. – 13. juni i Genève hvor arbeidslivets parter fra ILOs 185 medlemsland deltar.

FN-sambandet deltar med informasjonsrådgiver Hasse Berntsen som observatør til konferansen gjennom den norske delegasjonen i perioden 3.-5. juni.

Kontaktinfo:


Årets tematiske diskusjoner

  1. Små og mellomstore bedrifters rolle for anstendig arbeidsliv og jobbskaping.
    ILOs grunnlagsdokument beskriver og viser til politikk og empiriske funn fra ulike land. Små og mellomstore bedrifter er avgjørende for vekst og jobbskaping. Det foreligger et behov for å møte utfordringene vedrørende anstendig arbeidsforhold samt at det er sterk etterspørsel av teknisk bistand fra medlemmer av ILO på dette området. Hensikten er å utarbeide veiledende konklusjoner som kan tas i bruk i landene og av ILO.
  2. Tilrettelegging av overgangen fra uformell til formell økonomi.
    Målet er å vedta en rekommandasjonen om overgang fra uformell til formell økonomi. Temaets relevans må ses i sammenheng med at den uformelle økonomien for arbeidere er preget av dårlige arbeidsvilkår som avviker sterkt fra ILOs standarder for anstendig arbeid. Samtidig er en uforholdsmessig stor andel av "arbeidende fattige" ansatt i den uformelle økonomien.
  3. Arbeidervern og sikkerhet i et arbeidsliv i endring.
    Bakgrunnsrapporten tar opp viktige aspekter rundt arbeidsvern og sikkerhet i dagens situasjon, samt utfordringer og behov fremover. Den gir et godt grunnlag for vurdering av iverksatte tiltak, analyse av hindringer, og for diskusjonen om nye mulige tiltak for å sikre universell beskyttelse for alle arbeidere.  

Faste poster som behandles hvert år

  1. Rapporter fra lederen av ILOs styre og Generaldirektøren.
    Generaldirektørens rapport: «The future of work centenary inititiative” danner grunnlaget for plenumsdebatt. Rapporten tar for seg status for verdens arbeidsliv i dag og hvilke "samtaleområder" som er aktuelle for å skape et arbeidsmarked i tråd med ILOs ambisjoner ved organisasjonens 100-års jubileum i 2019.

    Generaldirektørens årlige rapport om situasjonen for arbeiderne i de okkuperte arabiske territorier (Vestbredden, Gaza og Golanhøyden).

  2. Program og budsjettforslag for 2016-17.
    Konferansen skal i år vedta forslag til ILOs budsjett for perioden 2016-2017. ILO har i rapporten «Programme and Budget for 2016-17» fremlagt et revidert budsjett pristallsregulert på samme utgiftsnivå som i 2014-2015.
  3. Medlemslandenes oppfølgning av ILOs konvensjoner og anbefalinger.
    Applikasjonskomitéen behandler hvordan ILO-konvensjoner er ivaretatt i medlemsstatene. Komiteen skal behandle 25 brudd på ulike konvensjoner. Sakene vedtas tirsdag 2. juni. 

Emner

  • Arbeidsliv

Kategorier

  • fn
  • fn-sambandet
  • ilo
  • den internasjonale arbeidsorganisasjonen
  • fagforening
  • arbeidsliv

FN-sambandet er informasjonskontoret om FN. Vi jobber med å spre informasjon om FN og FN-relaterte spørsmål i Norge.

Kontakter

Hasse Berntsen

Informasjonsrådgiver ILO ILO, arbeidsliv 22 86 84 14

Ingunn Eck

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 975 09 187

Rune Arctander

Pressekontakt Assisterende generalsekretær 932 05 020