Gå videre til innhold
KONSEKVENSER: Endringene i fraværsreglene for LIS1 vil føre til forsinkelser for flere leger. Foto: Thomas Barstad Eckhoff/Legeforeningen
KONSEKVENSER: Endringene i fraværsreglene for LIS1 vil føre til forsinkelser for flere leger. Foto: Thomas Barstad Eckhoff/Legeforeningen

Pressemelding -

Ber om endring i fraværsreglene for LIS1

Legeforeningen, RHF-ene og KS ber Helse- og omsorgsdepartementet om å endre de nye fraværsreglene for LIS1.

Bakgrunnen for initiativet, som kommer fra Legeforeningen, er endringen i spesialistforskriften som trådte i kraft 1. mars 2017 for LIS 1 og som skal tre i kraft for LIS2 og LIS3 1. mars 2019.

Den gjeldende spesialistforskriften fastsetter at LIS1 kan ha fravær på maksimalt 10 prosent. Fravær utover dette utløser behov for, og rett til, resttjeneste. Det har tidligere blitt problematisert hva som teller som fravær, og særlig om ferie skulle telle som fravær eller som tjeneste. Legeforeningen har bedt Helsedirektoratet om en fortolkning på det aktuelle spørsmålet. De fikk bekreftet at direktoratet tolket forskriften slik at ferie inngår som en del av tjenesten og dermed ikke er med i beregningen av 10 prosent fravær.

Negative konsekvenser

Til tross for dette, har Helse- og omsorgsdepartementet i etterkant hatt en annen oppfatning.

Departementets forståelse av spesialistforskriftens innebærer at blant annet ferie skal telle som fravær for LIS1. Maksimalt tillatt fravær på 10 prosent tilsvarer 5,2 uker i sykehus og maksimalt 2,6 uker i kommunen. I praksis vil de nye fraværsreglene føre til at leger fort går over fraværsgrensen dersom de har fravær, i tillegg til å ta ut full ferie. Det har trolig ikke vært departementets intensjon, spesielt med tanke på at både arbeidsgiver og arbeidstaker har en plikt til å sørge for at ferie tas ut.

Legeforeningen, RHF-ene og KS mener dette vil ha negative konsekvenser, blant annet for driften av helsetjenesten i helseforetakene og kommunene. Etter deres oppfatning bør spesialistforskriften endres slik at ferie teller som tjenestetid i hele spesialistutdanningen, også for LIS1.

Emner

Kategorier


Om Legeforeningen

Den norske legeforening ble stiftet i 1886. Legeforeningen organiserer i dag ca. 97 prosent av alle norske leger og har over 30 000 medlemmer.


Legeforeningens formål er å jobbe for felles faglige, sosiale og økonomiske interesser for sine medlemmer, fremme kvalitet i legeutdanningen og den medisinske fagutvikling, fremme medisinsk vitenskap og å arbeide med helsepolitiske spørsmål.

Kontakter

Knut E. Braaten

Knut E. Braaten

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør 98 04 79 51
Vilde Baugstø

Vilde Baugstø

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 97 55 11 36
Tor Martin Nilsen

Tor Martin Nilsen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 98 03 69 22
Troy Gulbrandsen

Troy Gulbrandsen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 41 42 33 50
Andreas Haslegaard

Andreas Haslegaard

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 92 06 87 00

Ingrid Rise Fry

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 97682251

For alle leger, hele livet

Legeforeningen er Norges største medisinske fellesskap. Over 40 000 medisinstudenter og leger er medlem hos oss. Vi organiserer 94 prosent av alle yrkesaktive leger i Norge. Våre medlemmer har et unikt, trippelt medlemskap. De er medlem i en yrkesforening, en fagmedisinsk forening og en lokal forening. Legeforeningen er landets eneste komplette profesjonsforening. Vi tar vare på legene gjennom hele livet, enten de er studenter, yrkesaktive eller pensjonister.

Siden 1886 har Legeforeningen kjempet for legene og faget de brenner for. Det gir en bedre helsetjeneste. Vi er foreningen for alle leger, hele livet. Fellesskapet gjør oss sterkere.

Den norske legeforening
Christiania torv 5
0158 Oslo
Norway