Nyhet -

Over halvparten av oss har allerede begynt juleforberedelsene

Julen har for alvor begynt over det ganske land, det hersker det ingen tvil om. I hvert fall ikke hvis du ser på tallene fra Norsk Juleindeks fra MatPrat. Hele 53 prosent oppgir at de allerede har begynt forberedelsene til jul.

I dag er det på dagen én måned til julaften, og Norsk Juleindeks fra MatPrat har begynt å ta temperaturen på den norske julestemningen. 23 prosent av den norske befolkning oppgir at de er i julestemning, mens hele 53 prosent sier at de allerede har startet juleforberedelsene.

– Det er overraskende stor forskjell på de som oppgir å være i julestemning og de som sier de har startet juleforberedelsene. Hele 30 prosentpoeng. Det kan dermed se ut som det ikke nødvendigvis er noen sammenheng mellom juleforberedelser og julestemning, sier Siv Iren Moe, kommunikasjonskonsulent i MatPrat.

Store forskjeller

Ser man på kjønnsforskjellene, så er det heller ingen tvil om hvem som har begynt forberedelsene – 2 av 3 kvinner (67%) oppgir at noen i husstanden har begynt, men kun 44% av mennene svarer det samme.

– Man skulle kanskje tro at disse tallene ville vært enda likere, da vi jo har spurt om «du eller noen i husstanden har begynt med forberedelsene». Men dette viser samme tendens som vi så i fjor – det er flere kvinner enn menn som er i julestemning og det kan tyde på at de dermed også er mer opptatt av juleforberedelsene, fortsetter Moe.

Småbarnsfamilier og vestlendinger tidlig ute

Når det gjelder de ulike aldersgruppene, så er det aldersgruppen 35-59 år som oppgir i størst grad at de har begynt forberedelsene (59%). Denne inkluderer også kjernemålgruppen for småbarnsforeldrene.

– Vi kan kanskje anta at julekalendere til de søte små inngår som en del av juleforberedelsene. Det er jo høysesong for julekalendere nå rett før desember. Det som er litt morsomt å se ellers, er at det er de over 60 som i minst grad har begynt forberedelsene. Det er mulig at disse flyter på gammel rutine, og vet at det kan straffe seg å gå for hardt ut, sier Moe.

Det er også forskjeller hvis vi tar for oss geografien bak tallene. Vestlendingene er de som helt klart har kommet best i gang. Hele 2 av 3 (66%) av de spurte på Vestlandet er i gang med juleforberedelsene, noe som er langt flere enn i de nordligste fylkene – hvor det er under 40 prosent som har kommet i gang.

– Det er interessant å se at Vestlendingene skårer lavt når det kommer til julestemning, men troner øverst når det gjelder juleforberedelser. Det er mulig at det er frykten for klassisk vestlandsvær i desember som gjør at man starter ekstra tidlig på Vestlandet, avslutter Siv Iren Moe i MatPrat, som selv er utflyttet vestlending. 

Emner

  • Miljø, energi

Kategorier

  • julestemning
  • norsk juleindeks
  • matprat

Kontakter

Marthe Helene Bogerud

Pressekontakt Kommunikasjonssjef PR & kommunikasjon 996 92 129

Pål Henrik Kristiansen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver PR & kommunikasjon +4793649264

Cathrine Ude

Pressekontakt Kreativ kommunikasjon og idé PR & kommunikasjon 93802707

Lisa Ekli

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver PR & kommunikasjon 970 71 127

Relatert innhold