Nyhetstips

Chalmersstudenter vann Passivhuscentrums tävling

Pressemelding   •   des 09, 2009 11:07 CET

Passivhuscentrums förstapris för bästa magisteruppsats relaterad till energisnålt byggande gick 2009 till Chalmersstudenterna Mikael Mangold och John Hemfridsson. Deras examensarbete, kallat ”Genom jorden”, syftar till att få fram modeller som kan inspirera byggsektorn att skapa energieffektiva och kostnadseffektiva småhus. Juryns lyriska motivering löd bland annat: ”Mycket systematiskt och gediget arbete. Bra resonemang kring hållbarheten i att bygga småhus. Kan fungera som lärobok efter viss bearbetning.”

Under en högtidlig prisceremoni på Passivhuscentrum i Alingsås fredagen den 4 december, mottog de två vinnarna ett pris på 10 000 kr.
- Jätteroligt att vår uppsats blev etta, sa Mikael Mangold och John Hemfridsson.
Prisutdelare var passivhusexperten Hans Eek tillsammans med Alingsås kommunalråd Daniel Filipsson.

Grön tillväxt i Alingsås
Festligheterna inleddes med att vice ordföranden i Västra Götalandsregionens miljönämnd, Alex Bergström, gav en tillbakablick på den 3-åriga satsning tillsammans med Alingsås kommun som resulterat i bildandet av Passivhuscentrum. Redan år 2007 beslutade de att lägga 24 miljoner kronor på projekt som skulle göra regionen till ett föredöme bland annat vad gäller miljövänligt byggande. En del av dessa resurser har gått till Passivhuscentrum.
- Passivhuscentrum är en satsning på grön tillväxt. Alingsås utgör ett lysande exempel, menade Alex Bergström.
Nästa talare, Anders Kyrkander, arkitekt på Passivhuscentrum, poängterade att det var pristagarna snarare än Passivhuscentrum som förtjänade eftermiddagens uppmärksamhet. Både Anders Kyrkander och Hans Eek, passivhusexpert och arkitekt på Passivhuscentrum, ansåg att samtliga prisvinnares uppsatser var väldigt intressanta och menade att detta även borde göra dem uppmärksammade på arbetsmarknaden.

Andra och tredjepristagare
Andrapriset på 7000 kr gick till Louise Goksöyr och Cecilia Tärnås för uppsatsen ”Varför är alla passivhus pilotprojekt”. Båda läser linjen Construction Management på Chalmers, en avdelning inom Väg- och vattensektionen. Deras examensarbete syftar till att slå hål på alla myter och missförstånd kring passivhus. Tredjepris på 3000 kr gavs till Ulf Andersson, Marcus Axbo och Martin Sjöholm från Malmö Högskola. Om plusenergihus ur ett mäklarperspektiv, handlar deras uppsats.

Ceremonin avslutades med en middag till vinnarnas ära.

Om tävlingen
Syftet med tävlingen har varit att uppmuntra studenter att arbeta med energi och klimatfrågan på ett konstruktivt sätt, och att med deras hjälp utveckla passivhusets idé och staden runt det. Meningen har också varit att stärka dugliga studenters kontaktnät, så att de snabbare kan finna sina platser i arbetet för ett hållbart samhälle efter examen.

För mer information om passivhus eller Passivhuscentrum: www.passivhuscentrum.se frågor kontakta:Vid
Anders Kyrkander, Arkitekt
tel 0734-142370
anders.kyrkander@passivhuscentrum.se

Hans Eek, Arkitekt
tel 0708-23 77 66
hans.eek@passivhuscentrum.se