Philips

Elekta och Philips i forskningssamarbete för att skapa banbrytande cancervård genom integrering av linjäraccelerator och magnetresonansavbildning

Pressemelding   •   okt 25, 2012 08:00 CEST

Kombinationen av strålbehandling och samtidig magnetresonansavbildning (MRI) är nästa generations innovation för behandling av cancerpatienter

Stockholm och Amsterdam, 25 oktober, 2012 – Elekta AB (NSE: EKTAb) och Royal Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHIA) meddelar att de bygger vidare på sitt gemensamma program för att nå ett genombrott inom cancervård. I den nya plattformen förenas teknik för strålbehandling och magnetresonansavbildning (MRI) i ett gemensamt behandlingssystem. I utvecklingsprogrammet kommer ett forskningskonsortium att ingå och bestå av ledande cancerkliniker och cancerläkare, däribland University Medical Center Utrecht (Nederländerna).

Det nya konsortiet visar att samarbetet har stärkts ytterligare mellan Elekta, pionjär inom neurokirurgi och strålbehandlingssystem, och Philips som är ledande inom medicinska bildhanteringssystem. Konsortiet ska ta fram ett MRI-styrt strålbehandlingssystem som förenar MRI och strålbehandlingssystem med hög precision i ett enda system*. Med den här lösningen ska läkare kunna få exceptionella mjukvävnadsbilder under strålbehandlingen och i realtid kunna anpassa behandlingen för att ge en oerhört exakt cancerbehandling.

– Kombinationen av överlägsna mjukvävnadsbilder med MRI och precis strålbehandling i ett enda system kan komma att revolutionera cancervården. Behovet av att koncentrera stråldosen till målet i största möjliga utsträckning och minska exponeringen av frisk vävnad är helt styrt av intresset för patientens bästa. Patienterna måste ges de möjligheter de kan få att tillfriskna och få en bättre livskvalitet. Elekta och Philips är ledande inom global sjukvård och har alla typer av experter som kan förverkliga den här visionen, säger Elektas vd Tomas Puusepp.

– Cancer är en omfattande global sjukdom som vi hoppas kunna få kontroll över genom mer riktade behandlingar. MRI blir allt vanligare i cancerbehandlingssystem tack vare dess utmärka realtidsegenskaper och 3D-bilder av mjukvävnad utan joniserande strålning. Tillsammans med våra samarbetspartners, som är ledande aktörer inom strålbehandling, har integrerade strålbehandlings- och MRI-system potential att bli det som förändrar cancervården globalt, säger Gene Saragnese, vd för Imaging Systems, Philips Healthcare.

Tillsammans med University Medical Center Utrecht har medicintekniska företag byggt och testat en prototyp där en linjäraccelerator och ett 1.5 Tesla MRI-system har integrerats. De första testerna har varit lyckade och projektet har gått vidare till nästa fas i utvecklingen där en utvald grupp av samarbetspartners från konsortiet har testat systemet.

– Det är ett spännande projekt som vi är stolta över. Elekta, Philips och min avdelning har kämpat i mer än tio år för att nå hit. Genom realtidsbilder av både tumörer och utsatta organ kan vi med ett integrerat MRI-styrt strålbehandlingssystem få en mer exakt bild av det vi behandlar och enbart stråla tumören, även när den rör sig i kroppen under behandlingen. Det här kan innebära stora vinster för både patienter och hela sjukvårdsekonomin, säger professor Jan Lagendijk, avdelningen för strålterapi, University Medical Center Utrecht.

Strålbehandling är en av de viktigaste metoderna för cancerbehandling, antingen som egen behandling eller i kombination med andra typer av behandlingar såsom cellgiftsbehandling. Tekniken innebär att cancervävnaden identifieras och sedan strålas med högenergistrålar på ett sätt som skonar frisk vävnad runt tumören. Redan idag spelar strålbehandling med linjäracceleratorer och medicinsk bildhantering en viktig roll vid behandlingsplanering, behandling och eftervård. Det är också en bevisat kostnadseffektiv och säker metod för behandling av cancerpatienter.

*Det integrerade MRI-styrda strålbehandlingssystemet är under utveckling och finns inte till försäljning.

För ytterligare information, var vänlig kontakta:
Johan Andersson Melbi
Director, Investor Relations, Elekta AB
Tel: +46 702 100 451
E-post: johan.anderssonmelbi@elekta.com
Tidszon: CET: Centraleuropeisk tid

Michelle Joiner, Director
Global Public Relations and Brand Management, Elekta
Tel: +1 770-670-2447
E-post: michelle.joiner@elekta.com
Tidszon: ET: Eastern Time

Steve Klink
Philips Corporate Communications
Tel.: +31 20 5977415
E-post: steve.klink@philips.com

Informationen är sådan som Elekta AB (publ) ska offentliggöra enligt lagen om handel med finansiella instrument och/eller lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande den 25 oktober 2012 kl. 07.30 CET.

Läs mer om Philips Healthcare

Om Elekta
Elekta är ett globalt medicinteknikföretag som utvecklar och säljer innovativa kliniska lösningar för behandling av cancer och sjukdomar i hjärnan. Företaget utvecklar sofistikerade behandlingssystem och planeringsmjukvara för strålterapi, strålkirurgi och brachyterapi, samt mjukvarusystem som stödjer ett effektivt arbetsflöde i cancervården.

Elektas verksamhet syftar till att förbättra, förlänga och rädda livet för svårt sjuka patienter. Genom att vidga gränserna inom vetenskap och teknologi, kan Elekta erbjuda intelligenta och resurseffektiva lösningar som skapar förtroende hos både vårdgivare och patienter.

Elektas system och kliniska lösningar används idag vid mer än 6 000 sjukhus världen över. Elekta har cirka 3 400 medarbetare globalt. Huvudkontoret ligger i Stockholm och företaget är noterat på den Nordiska Börsen med symbolen EKTAb. För mer information om Elekta, se www.elekta.com.

Om Royal Philips Electronics
Nederlandske Royal Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) er et vidtspennende konsern innen helse- og livsstilsprodukter, med fokus på å forbedre menneskers liv gjennom innovasjoner. Som en ledende aktør innen helse, livsstil og lys, integrerer Philips teknologi og design i brukervennlige løsninger med mennesket i sentrum, basert på grunnleggende kunnskap om forbrukeren og i samsvar med varemerkeløftet ”sense and simplicity”. Hovedkontoret ligger i Nederland og Philips har 122 000 ansatte i mer enn 100 land verden over. Med en omsetning på EUR 22,6 mrd. i 2011, er selskapet markedsledende innen medisinsk diagnostikk, akutt behandling og pasientovervåkning, energieffektive- og nye lysløsninger samt forbrukerelektronikk og livsstilsprodukter for personlig pleie. I tillegg har Philips en sterk posisjon innen barbering og annen velvære for menn, bærbar underholdning og tannpleie.