Medilens Nordic AB

Medicinteknisk produkt återkallas med omedelbar verkan

Pressemelding   •   des 10, 2015 17:24 CET

Medilens Nordic har idag som en säkerhetsåtgärd stoppat alla leveranser av Arcotane vial 5ml och Arcotane vial 7ml efter information om tre fall av atrofiska förändringar på näthinnan i samband med operationer vid Skånes Universitetssjukhus. De tre fallen är mycket allvarliga och har resulterat i synnedsättning för alla tre patienterna. Produkterna återkallas nu med omedelbar verkan. Det är inte klarlagt att det är de återkallade produkterna som är orsak, men en undersökning i samarbete med leverantören Arcadoptha har inletts.

Arcotane är en medcinteknisk produkt som används vid kirurgisk behandling vid näthinneavlossning. Operationerna genomfördes under maj - augusti och fallen har konstaterats i samband med återbesök. Medilens Nordic är återförsäljare i Norden av Arcotane sedan 2010 och produkten är frekvent använd de senaste åren, i många länder. Liknande incidenter har inte rapporterats tidigare.

Medilens kommer under dagen att meddela Läkemedelsverket och Socialstyrelsen. Medilens Nordic beklagar djupt det som hänt och vidtar kraftfulla åtgärder för att utreda vad som hänt.

Med vänliga Hälsningar

Kent Maack
Country Manager Sweden
Medilens Nordic AB
+46 (0) 706 11 84 66
kent.maack@medilensnordic.com

Medilens Nordic AB, med huvudkontor i Helsingborg Sverige, är ett av de ledande medicinteknisk företagen inom oftalmologi i Norden. Företaget grundades 1997 och har heltäckande verksamhet i de Nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Medilens Nordic har 16 anställda.

Medilens Nordic tillhandahåller produkter och systemlösningar inom Katarakt, Torra Ögon, Glaukom, Vitreo Retinal, Oculo Plastik, Cornea – Refraktiv – CXL samt apparatur för Diagnostik. Medilens Nordic är även specialiserade på instrumentvård. Bland de som använder våra produkter finns oftalmologer, ögonkirurger, operationssjuksköterskor och optiker. Vårt mål är att vara konkurrenskraftiga i allt vi gör. Vi skall vara det bästa företaget inom vårt område och ge våra kunder enastående service, know-how och mervärde.

Läs mer om företaget: www.medilensnordic.com