Nordic School of Public Health NHV

Professor Peter Bjerregaard tilldelas Nordiska Folkhälsopriset 2013

Pressemelding   •   jun 10, 2013 19:16 CEST

GÖTEBORG, 10 juni 2013.

Nordiska ministerrådet, NMR och Nordic School of Public Health NHV vill med det Nordiska Folkhälsopriset uppmärksamma viktiga insatser för hälsa och välbefinnande. 2013 tilldelas priset professor Peter Bjerregaard för hans betydande insatser för ursprungsbefolkningen i Norden under flera decennier. Priset delades ut av socialminister Göran Hägglund i samband med de nordiska hälso- och socialministrarnas möte i Stockholm idag.

Genom det Nordiska Folkhälsopriset uppmärksammar Nordiska ministerrådet, NMR och Nordic School of Public Health NHV viktiga insatser för hälsa och välbefinnande i Norden. Detta innefattar sociala, fysiska och psykiska förhållanden i miljön, faktorer som påverkar livsstil men också hälso- och sjukvårdens organisation och arbetssätt. Utmärkelsen ges till en person, organisation eller institution som gör en värdefull insats för att förbättra folkhälsan i Norden.

2013 tilldelas priset professor Peter Bjerregaard med motiveringen; ”För betydande insatser för ursprungsbefolkningen i Norden under flera decennier. Professor Peter Bjerregaard har vigt sitt akademiska liv åt att stärka folkhälsan i Grönland genom forskning, monitorering och utveckling av de grönländska folkhälsoprogrammen. Peter Bjerregaard har varit vetenskapligt aktiv inom folkhälsa bland inuiter i det cirkumpolära arktiska området”.

”Vi är oerhört stolta över att, tillsammans med Nordiska Ministerrådet, dela ut detta pris till Peter Bjerregaard. Professor Bjerregaard har genom sitt omfattande arbete och engagemang för folkhälsan hos den arktiska befolkningen bidragit till att stärka den nordiska folkhälsovetenskapen på ett mycket värdefullt sätt”, säger Marie Beckman Suurküla, rektor för Nordic School of Public Health NHV.

"Folkhälsopriset bidrar till att sätta fokus på ursprungsbefolkningarnas hälsa i de nordiska länderna. Det finns ett stort behov av insatser som är anpassade till specifika kulturella och samhälleliga förhållanden i Arktis. De nordiska länderna har goda möjligheter att främja människors hälsa i Arktis – ett område som annars inte ges hög prioritet på nationell nivå", säger professor Peter Bjerregaard.

Peter Bjerregaard är verksam vid Statens Institut for Folkesundhed vid Syddansk Universitet, där han sedan 1996 innehar en professur i arktisk hälsa. Han är även knuten till Grönlands hälsoministerium.

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA
Louise Teurneau, T.f. kommunikatör, Nordic School of Public Health NHV
Telefon: +46 (0)31-69 39 84, e-post: louise.teurneau@nhv.se

Vilborg Hauksdottir, Seniorrådgiver, Nordiska Ministerrådet
Telefon: +45 33 96 03 70, e-post: viha@norden.org

Louise Hagemann, Seniorrådgiver, Nordiska Ministerrådet
Telefon: +45 21717141 e-post: loha@norden.org

Om Nordic School of Public Health NHV
Nordic School of Public Health NHV lyder under Nordiska Ministerrådet och är en institution för högre utbildning och forskning inom folkhälsoområdet. NHV erbjuder kurser på avancerad nivå och på forskarnivå, för yrkesaktiva i Norden. Varje år utbildas ungefär 300 personer, varav cirka 50 är forskarstuderande och 150 masterstuderande, i folkhälsovetenskap vid NHV. Nordic School of Public Health NHV är belägen i Göteborg.