Gå videre til innhold
Ordfører Marianne Borgen sammen med de unge som jobber på caféen. Bildet ble tatt i forbindelse med et dialogmøte som ble arrangert 6. mars.  - Mange følte seg hørt og sett, og satte pris på å kunne snakke ut om hva de ønsker, sier de.
Ordfører Marianne Borgen sammen med de unge som jobber på caféen. Bildet ble tatt i forbindelse med et dialogmøte som ble arrangert 6. mars. - Mange følte seg hørt og sett, og satte pris på å kunne snakke ut om hva de ønsker, sier de.

Nyhet -

Central park – et sted på Tøyen hvor unge kan chille

Central park café åpnet i juni 2018 som et svar på bydelens unges behov.
-Dette er et sted hvor jeg kan være med gutta mine, chille og henge - istedenfor å være ute i gatene. Jeg føler meg hjemme her, sier Jusuf (15).

Caféen drives av unge for unge. Den er åpen fem dager i uken for alle mellom 15 og 29 år.

-Vi har bedre forståelse for de unge enn det voksne har.Vi snakker med dem, spiller med dem, vi blir noe slags forbilde for dem, forteller Nafiso (22) som jobber på caféen og selv har vokst opp på Tøyen og Grønland.
- Det er en veldig givende jobb, jeg blir glad av å være her og får mer motivasjon å gjennomføre studiene, sier hun.

Jasmina (20) og Abdulai (21) er på jobb denne fredagen i mars sammen med Nafiso. De har også tilknytning til bydelen fra barndomstiden og ønsker å gjøre noe bra for menneskene rundt dem. Abdulai planlegger å studere medisin, Jasmina bruker kunnskap fra livsmestringskurset og bidrar til aktiviteter for barn og unge på Linderud.

– Mange av ungdommene som kommer hit forteller om sine utfordringer og vi deler den erfaringen vi har; vi forteller hvordan det var å vokse opp her og hvordan vi løste problemene våre, sier Abdulai.

Et ikke-innpåslitent sted for unge
Said (16) er på caféen den kvelden og forteller hvordan han opplever Central park: – Det er et flott sted. Det holder oss unna gata. Her tilbringer vi tid med de flotte ansatte, vi spiller «Fifa», hører på musikk, koser oss og er sammen med gutta.

De som jobber her tror at Central park har blitt et populært sted blant unge fordi det ikke er så innpåslitent. De kan bare være der så lenge de forholder seg til grunnleggende regler. Aktiviseringen er subtil og på deres premisser.

- Mange av gutta rapper og har egne kanaler på Youtube – vi spiller sangene deres og annen musikk som de velger selv.De liker også å spille Uno eller det populære rollespillet «Mafia» . En kveld hadde de på besøk DJ kollektiv Oh Mama! Crew! som lærte bort DJ-ing.

En av de mest populære temakveldene var arrangert i samarbeid med Brødrene Løvehjerte. De unge er naturligvis rastløse, men Nafiso forteller at de satt lenge, helt stille den kvelden. Michael Ali og Nahom Daniel fortalte deres personlige historier og erfaringer med kriminalitet, gjengmiljøer og vold.

De har også fått besøk av Oslos ordfører som kom for å høre hva unge på Tøyen er opptatt av.
- Mange følte seg hørt og sett, og satte pris på å kunne snakke ut om hva de ønsker, sier Nafiso. Det de ønsker seg er flere steder som Central Park med lengre åpningstider, og et bedre omdømme for Tøyen.

Wasim (15) sier avslutningsvis «Her tar de godt vare på oss. De er her og snakker med alle som trenger det - liten eller stor, svart eller hvit.»

Central Park er åpen på tirsdager, onsdager, fredager, lørdager og søndager. Jente- eller guttekveld arrangeres omtrent en gang i måneden.
Central Park på Facebook

Emner

Kategorier

Kontakter

Marte Kvam Eide

Marte Kvam Eide

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Avdeling Lokalsamfunn 90128103

Velkommen til Bydel Gamle Oslo!

Gamle Oslo er en bydel i utvikling. Som følge av utbygging på områdene Ensjø, Kværnerbyen og Bispevika er den med sine 60.000 innbyggere byens nest mest folkerike bydel. Mangfold og stor variasjon i levekår kjennetegner bydelen og gir unike muligheter og utfordringer. Les mer om befolkning, levekår og boforhold på Bydelsfakta.

Sammen med våre innbyggere og andre aktører jobber vi for å realisere visjonen «sammen om løsninger». Bydelens prioriterte satsingsområder for 2022-2025 er arbeid og aktivitet, forebyggende og tidlig innsats, helhetlige og tilgjengelige tjenester og gjensidige og robuste partnerskap.

Gamle Oslo består av delbydelene: Grønland, Kampen, Enerhaugen (med deler av Gamlebyen), Nedre Tøyen, Vålerenga, Ensjø (og Valle), Etterstad (og Helsfyr og Brynseng), Kværnerbyen (resten av Gamlebyen, Ryenberget og Nygårdskollen) og Bispevika (Sørenga, Loenga, Grønlia, Bjørvika øst) og øyene utenfor.

Bydel Gamle Oslo
Hagegata 22
0653 OSLO Oslo
Norge