Pressemelding -

Svak boligprisutvikling i desember

Boligprisene i Norge sank med 1,1 prosent i desember 2017. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,5 prosent.

Boligprisene er nå 2,1 prosent lavere enn for ett år siden.

- Den negative utviklingen i boligprisene fortsatte i den siste måneden i 2017. Selv om det er normalt med fall i prisene i desember, så er dette en svakere utvikling enn normalt, sier administrerende direktør i Eiendom Norge Christian Vammervold Dreyer.

- For første gang siden 2013 har vi hatt en nedgang i boligprisene året under ett. Da vi gikk inn i 2017 hadde vi lagt bak oss et år med sterk prisvekst og det var få boliger for salg, og de fleste regnet derfor med at prisveksten ville vedvare. 2017 har vært en påminnelse på at boligmarkedet kan endre seg raskt, sier Dreyer.

Solgt mange boliger

I desember ble det solgt 2.903 boliger i Norge, noe som er 7,4 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2016.

I 2017 er det solgt 86.627 boliger, noe som er tilnærmet likt som i 2016.

- Det er solgt mange boliger i løpet av desember, og volumet året under ett er stabilt sammenlignet med de siste årene. Det vitner om at boligmarkedet er velfungerende til tross for det kraftigste prisfallet i boligmarkedet siden perioden fra høsten 2007 til desember 2008, sier Dreyer.

I desember ble det lagt ut 3.237 boliger til salgs i Norge, noe som er 6,5 prosent flere enn i samme måned i fjor.

I 2017 ble det lagt ut 99.167 boliger for salg i Norge, som er 8,5 prosent flere sammenliknet med 2016.

- Vi har fra og med våren 2017 hatt en betydelig økning i tilbudssiden, og da særlig i Oslo, Bergen og Trondheim. Samlet for året er det lagt ut markant flere boliger til salgs sammenlignet med 2016, og det store utbudet er en viktig faktor for å forklare boligprisfallet gjennom året, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 61 dager å selge en bolig i desember 2017, noe som er ni dager mer enn i desember 2016. Raskest salgstid hadde Hamar og Drammen med 25 dager og tregest salgstid hadde Kristiansand med 94 dager.

- Salgstiden øker i landet under ett, og den har i løpet av året økt i de aller fleste byene i Norge, noe som er en naturlig konsekvens av den økte tilbudssiden, sier Dreyer.

Regional prisutvikling

Det var i desember negativ prisutvikling i alle deler av landet. Av byene hadde Sandefjord den sterkeste utviklingen med et prisfall på 0,3 prosent. Svakest utvikling var det i Bergen med en nedgang på 2,2 prosent.

Den sterkeste prisutviklingen i 2017 hadde Fredrikstad med en oppgang gjennom året på 6,7 prosent. Svakest utvikling hadde Oslo med en nedgang på 6,2 prosent.

- Årstakten i boligprisutviklingen har svekket seg betydelig gjennom 2017, og det er en negativ prisutvikling i alle de største byene. Men mange områder rundt de store byene og i distriktene har imidlertid endt med vekst i boligprisene.

- Sammenligner vi boligprisfallet i 2017 med det forrige boligprisfallet i Norge høsten 2013, ser vi at prisfallet er sterkere, både nasjonalt og i Oslo spesielt. Det har nå vært 8 måneder med fall i boligprisene i Oslo, og prisene har gått ned med 11,5 prosent siden april. Den sterkeste utviklingen av de største byene hadde Stavanger med en flat prisutvikling i 2017 på 0 prosent, avslutter Dreyer.

Related links

Emner

  • Økonomi, finans

Kategorier

  • boligprisstatistikken
  • boligmarkedet

Ytterligere informasjon:

Komplett statistikk kan lastes ned på www.eiendomnorge.no. Følg oss på twitter @eiendomsmegling #boligprisstatistikken.

For kommentarer:

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør, mobil 907 24 999

Grethe Wittenberg Meier, styreleder, mobil 991 52 164

For lokale pressekontakter besøk vår hjemmeside.

For praktiske spørsmål om boligprisstatistikken:

Erik Lundesgaard, kommunikasjonssjef, mobil 95 88 19 87

Om Eiendom Norges boligprisstatistikk:

Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

Statistikken er utarbeidet etter siste måneds slutt og omfatter boliger som annonseres på Finn.no. Det innebærer cirka 70 prosent av alle boliger som omsettes i Norge i løpet av et år.

Viderepublisering i media, kundebrev, analyser o.l. er tillatt for utdrag eller deler av Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk ved angivelse av Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS som kilde.

Kontakter

Erik Lundesgaard

Pressekontakt Sjef for kommunikasjon og politikk / Eiendom Norge Besvarer spørsmål om organisasjonens politiske saker, samt praktiske spørsmål om boligprisstatistikken. 95881987