Pressemelding -

– Verden trenger 600 millioner nye arbeidsplasser


17. oktober er FNs internasjonale dag for avskaffelse av fattigdom:

– Det har vært betydelig fremgang i å redusere ekstrem fattigdom siden år 2000, men den globale økonomiske krisen bremser utviklingen. Verden trenger 600 millioner nye arbeidsplasser innen 2030 for å holde tritt med veksten i arbeidsstyrken og eliminere ekstrem fattigdom, sier assisterende generalsekretær, Rune Arctander i FN-sambandet.

Det viser tall fra FNs internasjonale arbeidsorganisasjon ILO.

Ekstremt fattige skal sikres deltakelse i nye bærekraftsmål

Den internasjonale dagen for bekjempelse av fattigdom fokuserer i år på hvordan sikre deltagelse fra de aller fattigste i «Post-2015 utviklingsagendaen», som vil erstatte tusenårsmålene fra utgangen av 2015.

– 375 millioner yrkesaktive kvinner og menn har ikke inntekt til å holde seg selv og sine familier over 1,25 dollar per dag, som er den absolutte fattigdomsgrensen. Appellen går nå til alle land med oppfordring om å iverksette effektive tiltak for å skape flere arbeidsplasser og bidra til å redusere fattigdom, sier Arctander.

Dette er forslagene til nye bærekraftsmål.

Nye bærekraftsmål skal gi anstendig arbeid til alle

FNs arbeidsgruppe for nye bærekraftige utviklingsmål fra 2016 har foreslått «å fremme vedvarende, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full og produktiv sysselsetting og anstendig arbeid for alle" som et av de nye bærekraftsmålene.

– I utviklingen av bærekraftsmålene som skal gjelde fra 2016, ser vi at nye arbeidsplasser vil være sentralt i bekjempelsen av fattigdom, sier Arctander.

Også ILOs generaldirektør, Guy Ryder, understreker i en kronikk i anledning dagen at anstendig arbeid til alle er avgjørende:

«En av lærdommene fra arbeidet med å implementere tusenårsmålene har vært at full og produktiv sysselsetting og anstendig arbeid for alle er både et mål og et middel for å oppnå en bærekraftig utvikling med sosial inkludering og økt likestilling».

Må intensivere arbeidet med å skape nye arbeidsplasser

Den globale økonomiske krisen de seneste årene har bremset veksten i nye arbeidsplasser i mange land. FNs nye bærekraftsagenda har som mål å intensivere arbeidet med å skape nye arbeidsplasser og få flere varig ut av fattigdom.

– Ser vi fremover, øker den globale arbeidsstyrken med rundt 42,6 millioner per år, hovedsakelig i utviklingsland. ILOs rapporter viser at bare 40 millioner vil finne arbeid, og halvparten av disse er såkalte «arbeidende fattige». Gjennom god fordeling og investeringer i jobbvekst kan vi få flere mennesker varig ut av fattigdom, sier Arctander.

Tusenårsmål om halvering av ekstremt fattige er nådd 

Tusenårsmål 1 om å halvere andelen mennesker som lever for under 1,25 dollar om dagen er nådd: I 1990 levde 47 prosent av verdens befolkning for under 1,25 dollar om dagen. I FNs tusenårsmålsrapport for 2014 har tallet sunket til 22 prosent. Det betyr at 700 millioner færre mennesker lever i ekstrem fattigdom.

STATUS: FNs Tusenårsmål

– En viktig årsak til forbedringen er at store utviklingsland, som Kina og India, har hatt enorm framgang. Likevel er det fortsatt 1,2 milliarder mennesker som lever i ekstrem fattigdom. Når fristen for tusenårsmålene går ut i 2015 estimerer Verdensbanken med at rundt 970 millioner mennesker fortsatt vil leve for under 1,25 dollar om dagen. 40 prosent av disse vil bo i Afrika sør for Sahara og i Sør-Asia. Skal vi nå målet om å inkludere de fattigste i de nye bærekraftsmålene, må vi sette fokus på å få til en kraftig vekst i antall nye arbeidsplasser i framtiden, sier Arctander.

Tusenårsmål 1 er det overordnede målet for hele tusenårsprosjektet, og gjenspeiles i alle de øvrige sju målene. Utdanning, barnedødelighet, svangerskapsrelatert dødelighet, hiv/aids, utarming av miljø, handel, gjeld og bistand er uløselig knyttet til temaet fattigdom.

Illustrasjonsfoto: En familie jobber med gjenvinning av plastikkavfall, på en søppelfylling i Lima, Peru. Foto: ILO/Crozet M.


Related links

Emner

  • Menneskerettigheter

Kategorier

  • fattigdom
  • arbeidsledighet
  • arbeid
  • fn
  • mdg
  • fns tusenårsmål
  • bærekraftsmål
  • bærekraftig utvikling
  • tusenårsmålene
  • tusenårsmål
  • guy ryder
  • ilo

FN-sambandet er informasjonskontoret om FN. Vi jobber med å spre informasjon om FN og FN-relaterte spørsmål i Norge.

Kontakter

Rune Arctander

Pressekontakt Assisterende generalsekretær 932 05 020