Gå videre til innhold
Illustrasjon: Crestock
Illustrasjon: Crestock

Pressemelding -

Visste du at: hivpositive på vellykket behandling kan ikke smitte andre!

Hvorfor går vi i Norge rundt med en iboende frykt for å smittes av hiv gjennom normal sosial omgang med mennesker vi ikke kjenner? Hvorfor sliter enkelte mennesker som lever med hiv med å være åpne om sin egen diagnose? 1. desember markeres verdens aidsdag.

Verdens aidsdag er en solidaritetsmarkering der alle kan vise støtte til mennesker som lever med hiv eller på annet vis er berørt sykdommen. I Norge er vi så heldige at de som tester positivt for hiv raskt blir satt på behandling. Folkehelseinstituttet anslår at kun et lite antall mennesker lever med hiv i Norge uten å kjenne til sin egen diagnose. Hivmedisiner virker slik at de undertrykker utviklingen av hivviruset i kroppen, og vil etter en kort periode gi så lave virustall hos den hivpositive at de ikke lenger kan smitte andre. Det er dette som beskrives som vellykket behandling. Hiv i Norge er med andre ord å anse for en kronisk lidelse og befinner seg langt unna dommedagsprofetiene som fulgte diagnosen for 30 år siden.

Mennesker som lever med hiv møter ofte fordommer og sterke reaksjoner fra andre som ikke kan noe særlig om hiv når de forteller om sin diagnose. Verdens aidsdag gir oss alle en anledning til å sette fokus på å spre kunnskap om hva hiv faktisk er og hva det betyr for de som lever med denne diagnosen.

Vi i HivNorge kan formidle kontakt med mennesker som lever med hiv om du vil bidra til å fremme ekte historier om ekte mennesker.

HivNorge tilbyr også sammen med samarbeidspartnere ulike arrangementer i dagene før og på verdens aidsdag for både faglig påfyll og solidarisk markering:

Chemsex, dragshow og sofasamtale

Fagseminar og solidaritetsmarkering i anledning verdens aidsdag

The Sinister Vogue Ball

Solidaritet kan blant annet markeres gjennom å ikle seg den røde sløyfen, et symbol som ble lansert allerede i 1991.

Related links

Emner

Kategorier


HivNorge er en pasient- og interesseorganisasjon for mennesker som lever med hiv, pårørende og andre berørt eller opptatt av hiv. Vår oppgave er å sikre hivpositives rettigheter og interesser i samfunnet.

Kontakter

Anne-Karin Kolstad

Anne-Karin Kolstad

Pressekontakt Generalsekretær 922 66 021

Relaterte events

Velkommen til HivNorge!

HivNorge er en pasient- og interesseorganisasjon for mennesker som lever med hiv, pårørende og andre berørt eller opptatt av hiv. Vår oppgave er å sikre hivpositives rettigheter og interesser i samfunnet. Vi arbeider aktivt med å skape større forståelse for mennesker som lever med hivs situasjon, samt bekjempe frykt, fordommer og diskriminering av hivpositive.

HivNorge
Christian Krohgs gate 34
0186 Oslo