Pressemelding -

Att stödja eller vårda sina nära: Nordiska erfarenheter

Forskare och politiker är ense: Det behövs mer kunskap om vad det innebär att ta hand om och vårda närstående som är äldre, sjuka eller har en funktionsnedsättning. I häftet diskuteras skillnader mellan de nordiska länderna. I Finland ges t.ex. ett särskilt vårdarvode, Danmark och Norge erbjuder kontantstöd. Här diskuteras även hur arbetslivet kan bidra för att göra det lättare att arbeta samtidigt som man stöttar anhöriga. 

Publikationen bygger på seminariet "Att stödja eller vårda sina nära – nordiska erfarenheter", som hölls den 30-31 maj 2013 och arrangerades av Nordens Välfärdscenter och svenska Socialdepartementet.

– Anhörigfrågor får allt större vikt när befolkningen blir äldre, men det handlar inte bara om dem som stöttar äldre, utan även om dem som ger omsorg till barn som är allvarligt sjuka eller har en funktionsnedsättning, eller till andra närstående. Anhörigas insatser är i många fall grundläggande för att det ska flyta. Välfärdssystemet skulle haverera utan anhörigas insatser, säger Malin Ekman-Aldén, chef för Äldre- och Funktionshindergruppen på svenska Socialdepartementet.

I publikationen diskuteras skillnaderna mellan regelverken i de nordiska länderna. I Norge, Danmark, Sverige och Island ingår frågor om stöd till anhöriga i socialtjänstlagen, medan Finland har en särskild lag, Lag om stöd för närståendevård. I Finland ges ett särskilt vårdarvode, Danmark och Norge erbjuder kontantstöd, vilket bara ges undantagsvis i Sverige.

Här diskuteras även hur arbetslivet kan bidra för att göra det lättare att arbeta samtidigt som man stöttar anhöriga. Myra Lewinter från Sociologiska Institutionen vid Köpenhamns universitet, konstaterar att den nordiska välfärdsmodellen har byggt på full sysselsättning.

– Allt fler arbetar högt upp i åren och förväntas samtidigt ge omsorg. De behöver mer och bättre hjälp från det offentliga, och en större flexibilitet på arbetsmarknaden. Men här ser villkoren olika ut för människor, en lärare kan till exempel inte vara gå iväg för att mamma ska på sjukhusbesök.

Seminariet ingick i aktiviteterna under det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Deltagarna kom från Danmark, Färöarna, Finland, Island, Norge och Sverige, och representerade främst departement, myndigheter, brukarorganisationer och universitet.

Här kan du ladda ner eller kostnadsfritt beställa publikationen:


Emner

  • Sosiale spørsmål

Kategorier

  • den nordiska välfärdsmodellen
  • nordiskt samarbete
  • nordiska ministerrådet
  • omsorg
  • eldreomsorg
  • alvorlig syke barn
  • svenska ordförandeskapsprogrammet
  • stödja
  • arbeid
  • sykdom

Nordens Välfärdscenter, NVC, är en institution under Nordiska ministerrådet, social- och hälsosektorn.

 

Kontakter

Judit Hadnagy

Pressekontakt Kommunikationschef/Head of Communication +46 (0)70 605 5681

Relatert innhold