Pressemelding -

​Ny rapport om skolelevers psykiska hälsa

När vi talar om skolan talar vi ofta om betyg och kunskapskrav. Mer sällan diskuteras hur psykisk ohälsa, stress och mobbning leder till försämrade resultat och skolavhopp.

Nordens Välfärdscenters nya rapport ”Skolelevers psykiska hälsa” visar på sambandet mellan skolmiljö och de ungas psykiska hälsa genom resultat från olika studier inom området. Bland annat visar resultaten att psykosomatiska besvär är vanligast i Sverige och Norge och minst vanliga i Danmark.

Det här är den första rapporten som sammanställts inom projektet Unga in i Norden. Fokus ligger på de nordiska skolelevernas psykiska hälsa med stöd i resultaten från WHO-studien ”Skolbarns hälsovanor” gjord mellan 1985-2014. I rapporten görs jämförelser med resultat från Finland, SverigeNorge och Danmark. Bland annat visar resultaten att psykosomatiska besvär är vanligast i Sverige och minst vanliga i Danmark.

Projektet Unga in i Norden kommer under 2015 och 2016 att ta fram fler rapporter som fokuserar på unga nordbors nuvarande situation för att ta reda på vilka insatser som behövs för en förbättrad välfärd. 

Related links

Emner

  • Utdanning

Kategorier

  • välfärd
  • nordiskt samarbete
  • utbildning

Nordens Välfärdscenter, NVC, är en institution under Nordiska ministerrådet, social- och hälsosektorn.

Kontakter

Lidija Kolouh-Söderlund

Projektledare Unga in i Norden - psykisk hälsa, arbete, utbildning Mobil +46-76 000 2542

Relatert innhold