Pressemelding -

Startskottet har gått för nordiskt samarbete kring funktionshinder

Nordiska ministerrådets Råd för nordiskt samarbete om funktionshinder har kommit igång med sitt arbete. Det nya verkställande utskottet har haft sitt första möte, medlemmarna i Rådet har deltagit i konferensen ”Funktionshinderspolitik i Norden” och så har Rådet även hållit sitt första möte.

Nordens Välfärdscenter har fått ministerrådets uppdrag att ansvara för rådets sekretariat. Maria Montefusco är projektledare och sekreterare för den nya verksamheten.

- Vi hade tre intensiva dagar med fokus på mål och aktiviteter till verksamhetsplan för 2014. Vi har lärt känna varandra, bekantat oss med varandras funktionshinderspolitiska kontexter och uppdraget från ministerrådet. Jag kommer, tillsammans med Rådets medlemmar och våra uppdragsgivare vid Nordiska ministerrådet, att verka för att det nya Rådet ska göra skillnad. Vi ska vara till nytta för våra nordiska länder och självstyrande områden. I förlängningen ska Rådets verksamhet också bidra till en bättre situation för miljoner medborgare med olika typer av funktionsnedsättningar.

Rådets första uppdrag från ministerrådet är att komma med inspel till en handlingsplan för funktionshindersområdet. Handlingsplanen kommer att vara i fokus under kommande möten.

Ewa Persson Göransson är direktör för Nordens Välfärdscenter:

- Äntligen kommer det nya Rådet igång med sin verksamhet! Funktionshinder är sedan länge ett prioriterat samarbetsämne mellan länderna. Vi delar utmaningen och situationen att personer med funktionsnedsättning fortfarande lider alltför mycket av utanförskap och sämre levnadsvillkor. Vi ser fram emot att få arbeta med frågorna genom den nya organisationen!

Medlemmarna i Rådet är nominerade genom nationella processer som regeringskanslierna ansvarat för. Rådet består av experter som utsetts av regeringarna och funktionshindersorganisationerna.

Vill du ha mer information om rådet? Kontakta:

Maria Montefusco
maria.montefusco@nordicwelfare.org
+46-8-545 536 13
+46-761-99 28 07

Nino Simic, kommunikationsrådgivare
nino.simic@nordicwelfare.org
+46-(0)8-545 536 08
+46-(0)702-211670


Emner

  • Sosiale spørsmål

Kategorier

  • handicap
  • handikapp
  • funktionsnedsättning
  • nordiskt samarbete

Nordens Välfärdscenter, NVC, är en institution under Nordiska ministerrådet, social- och hälsosektorn.

 

Kontakter

Judit Hadnagy

Pressekontakt Kommunikationschef/Head of Communication +46 (0)70 605 5681