Pressemelding -

Stor nordisk satsing på integrering

Når det gjelder mottak av flyktninger, har de nordiske landene en sterk vilje til å finne effektive løsninger på hvordan nyankomne innvandrere kan integreres. Nordisk ministerråd har derfor gitt Nordens velferdssenter og Nordregio i oppdrag å skape en møteplass der ulike aktører i landene kan utveksle erfaringer og støtte hverandre for å fremme økt integrering.

Ettersom integrering berører alle samfunnsområder, kommer prosjektet til å fokusere på kunnskapsutveksling mellom samtlige berørte myndigheter, departementer og frivillige organisasjoner. Tanken er å legge til rette for at offentlig ansatte, forskere og praktikere kan utveksle erfaringer og lære av hverandre.

-I dag har man ikke et nordisk forum hvor teoretikere og praktikere kan utveksle erfaringer, kunnskap og forskning rundt integrering, inkludering og mangfold. Med denne satsingen vil vi forenkle samspillet og kunnskapsspredningen mellom landene, sier generalsekretær i Nordisk ministerråd Dagfinn Høybråten.

Fokus på kunnskapsutveksling mellom ulike felt

Arbeidet er allerede i gang, og Nordens velferdssenter har blant annet samlet relevante aktører og aktuelle konferanser om mottak og integrering av asylsøkere og flyktninger. I 2017 skal Nordens velferdssenter arrangere møter, arbeidsgrupper og seminarer rundt om i Norden for å utveksle ideer og erfaringer. Det kan også bli aktuelt å utarbeide rapporter på områder hvor det er behov for mer analyse og praktiske anbefalinger.

Nordisk idébank
Mange kommuner og fylkeskommuner i de nordiske landene ønsker tips til effektive arbeidsmetoder som gjør integreringen enklere. Som svar på dette skal Nordens velferdssenter opprette en nettbasert idébank med effektive metoder og verktøy som legger til rette for at flyktninger og nyankomne innvandrere kan delta i samfunnet.

-Vi ønsker å spre kunnskap om de mange gode virksomhetene som drives rundt om i Norden. Det kan for eksempel handle om hvordan man skal få flere nyankomne innvandrere i arbeid, effektive metoder for å forbedre utdanningsresultatet deres og hvordan man skaper en positiv utvikling i segregerte bydeler, sier direktør for Nordens velferdssenter Ewa Persson Göransson.

Framtidige forskningsprogrammer
Innenfor rammen av det nordiske integreringsprogrammet vil Nordens velferdssenters søsterorganisasjon NordForsk kartlegge eksisterende kunnskap om og forskning på integrering, og på lengre sikt skal det opprettes et nordisk forskningsprogram om emnet.

Les mer om Nordisk ministerråds integreringssatsing

Emner

  • Flyktninge-, migrasjonsspørsmål

Nordens Välfärdscenter är en institution under Nordiska ministerrådet.

Kontakter

Kristin Marklund

Projektledare, Nordiskt integrationssamarbete +46 709 17 06 03

Helena Lagercrantz

Kommunikationsansvarig Nordiskt integrationssamarbete +46 70 254 80 02