Pressemelding -

Høringssvar fra Norges Kampsportforbund

Norges Kampsportforbund  (NKF) er fornøyd med at Tvedt utvalgets rapport gir et beskrivende bilde av Norsk toppidrett frem til i dag. NKF mener imidlertid at rapporten ikke avklarer ansvar, myndighet og rolleavklaringer i tilstrekkelig grad og derfor ikke kommet til selve kjernen i utfordringene. 

NKF mener at utfordringene må løses i de organisasjonsledd hvor de hører hjemme, hos medlemsforbundene i NIF (særforbund/fleridrettsforbund), og ikke flytte utfordringer til overordnete
organisasjonsledd utover det å samordne deltakelse i OL og Paralympics. De økonomiske føringene bør også avspeile dette til medlemsforbundene.

Det er medlemsforbundene som er ansvarlig for å fremme, og utvikle sin(e) idrett(er) nasjonalt og internasjonalt. I dette ligger det at medlemsforbundet er ansvarlig for rekruttering og utvikling av toppidretten, utdanning av trenere, ledere og dommere for sin(e) idrett(er). Det er forbundstinget i
medlemsforbundet som vedtar målsettinger og fordeler ressurser ut i fra vedtatte prioriteringer og føringer. Vedtakene/føringene skal følges opp via respektive generalsekretærer. Medlemsforbundene har det hele og fulle ansvar for sin(e) idrett(er) og blir målt på dette på sine forbundsting.

NKF mener at alle idretter som er organisert i SportAccord er likeverdige uavhengig av om de står på eller utenfor OL-programmet. Med jevne mellomrom skjer en utskifting av idretter på OL-programmet og det bør derfor tas utgangspunkt i SportAccord i.f.t. hvilke idretter som skal ha krav på et
minimum av service/støtte fra NIF/Olympiatoppen. OL er uansett en av flere «multileker» som arrangeres.

Når det gjelder post 4 midler mener NKF at et grunnbeløp skal gå til drift og utvikling av Olympiatoppen og deltagelse i OL, mens resten fordeles på de medlemsforbundene som har en toppidrettssatsning innenfor SportAccord anerkjent(e) idrett(er).  Medlemsforbund som har ambisiøse utøvere, trenere og ledere og som har en rammeplan for toppidrett som er vedtatt av sitt forbundsting, kvalifiseres for tilskudd og stipender. Disse midlene bør fordeles etter tilsvarende modell som man i dag fordeler post 2 og post 3 midler. Det må være opp til det enkelte medlemsforbund om de vil tildele stipender eller ikke til sine utøvere.

Når det gjelder Olympiatoppen mener vi at dette skal være et service- og kompetansesenter hvor alle SportAccord anerkjente idretter kan kjøpe tjenester. NKF mener at Olympiatoppen skal besitte fagkompetanse på trener- og lederutdanning innen toppidrett samt fagkompetanse i.f.t.
tilrettelegging av skoletilbud.  Forskning er også viktig. NKF mener at vi trenger et kompetansesenter med regionale nettverk som kan tilby medlemsforbundene service og kompetanse, men at det må være opptil medlemsforbundene å velge hva de vil kjøpe (avtalereguleres). Med dette bakteppet mener vi det er irrelevant å dele opp toppidrettsledelsen med egne ansvarlige for sommer-, vinter- og talent-/trenerutvikling, men heller tilpasse dette i.f.t. etterspørsel. Å konkurranseutsette Olympiatoppen mener vi vil være sunt samtidig som medlemsforbundene ansvarliggjøres.

Det er medlemsforbundene som er ansvarlige for sin toppidrett og ved å sette fokus på utvikling i særforbundene  og synligjøre ansvarslinjen vil man kunne løfte hele norsk toppidrett.

 


Emner

  • Fritid

Kategorier

  • norges kampsportforbund
  • taekwondo
  • jujutsu
  • karate
  • wushu
  • kampsport

Norges Kampsportforbund (NKF) er det tiende største særforbundet under Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF). Forbundet er lokalisert på Ullevål stadion i Oslo. NKF organiserer over 20 kampidretter, hvorav karate, taekwondo, jujutsu, wushu og kendo er de fremste konkurranseidrettene.


Kontakter

Dag Jacobsen

Pressekontakt Sportssjef sportslig aktivitet 92255988