Pressemelding -

Nå kan barnearbeid bli forbudt i India

I dag vil det indiske parlamentet stemme over et lovforslag om å avskaffe barnearbeid for barn under 14 år, og sikre alle barn rett til skolegang. Over 13 prosent av indiske barn er involvert i barnearbeid.

Barn over hele India arbeider med alt fra å lage juledekorasjoner til å rulle sigaretter. 12,6 millioner barn under 14 år er tvunget ut i arbeid i fabrikker, private hjem eller på gårder. Om det indiske parlamentet vedtar forslaget vil det bli forbudt å ansette barn under 14 år i alle former for barnearbeid som er ment å tjene kommersiell interesse.

Fratas utdanning
– Barn som tvinges til å arbeide fratas sin rett til utdanning, helse, lek og grunnleggende frihet. Når vi vet at mer enn halvparten av disse barna er involvert i helsefarlig arbeid innenfor kjemisk industri, slaveri eller prostitusjon, er det svært viktig at vi avskaffer barnearbeid nå. Det er flott at indiske myndigheter nå kommer med et forbud, sier Helen Bjørnøy, generalsekretær i Plan Norge. 

Lovforslaget ble godkjent av det indiske kabinettet i august, sammen med et forslag om å definere barn i alderen 14 til 18 år som "ungdom", og gi disse forbud mot å arbeide med farlig arbeid innenfor gruvedrift, eksplosiv – og kjemisk industri eller malingsbransjen.  

Regjeringens beslutning er i tråd med konvensjonen av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), som forbyr enhver form for barnearbeid for de under 14 år.

215 millioner barnearbeidere

India er det landet med høyest antall barn involvert i barnearbeid. Over 13 prosent av indiske barn er involvert i barnearbeid ifølge FN. Totalt anslår ILO at 215 millioner barn mellom 5-17 år verden over er involvert i barnearbeid. Av disse har 115 millioner det som regnes som farlig arbeid.

I Indias sigarett-industri jobber det 1,7 millioner barn – for det meste jenter – under helsefarlige forhold. Barna jobber opp til 14 timer per dag. De går glipp av skolegang og påføresofte helseproblemer som tuberkulose, astma, smerter i kroppen og luftveissykdommer.

Brown kjemper for lovendring

Gordon Brown er FNs spesialutsending for utdanning, oppnevnt av FNs generalsekretær Ban Ki-Moon i juli 2012. Han har som oppgave å sikre at verdenssamfunnet lever opp til sitt tusenårsløfte til verdens barn om at ingen barn blir nektet retten til å gå på skole og få utdanning innen 2015.I dag er det 61 millioner barn under 15 år som ikke får utdanning. Brown har lansert en underskriftskampanje for en lovendring i India som forbyr arbeid for barn under 14 år og sikrer utdanning til alle barn. Alle kan signere oppropet på hjemmesiden til FNs spesialutsending sin hjemmeside. http://educationenvoy.org/

– Utdanning er helt grunnleggende for å få barn ut av barnearbeid, og det må prioriteres høyt innenfor utviklingshjelp. Det er ekstra viktig å fjerne de barrierene som hindrer barn i å få utdanning, som barnearbeid og barneekteskap, sier Bjørnøy.


Related links

Emner

  • Arbeidsliv

Kategorier

  • barns rettigheter
  • tobakksindustri
  • barnearbeid
  • india

Plan Norge - 75 år for og med barn

Kontakter

Ellen Høvik

Pressekontakt Kommunikasjonssjef (+47) 918 61 822