Pressemelding -

Trøndere og nordlendinger best i landet på alternative julegaver

En ny undersøkelse fra Plan viser at trøndere og nordlendinger kjøper flest julegaver til inntekt for et godt formål. Hele 48 prosent av de spurte at de har kjøpt eller vurderer å kjøpe alternative gaver til jul i år.

- På landsbasis sier 1 av 3 at de tenker å kjøpe alternative gaver til jul i år, mens annenhver trønder og nordlending vil kjøpe slike gaver. Dette er gledelige nyheter. Når vi gjennomsnittlig kommer til å bruke rundt 10 000 kroner på årets julehandel, er det flott hvis noe kan gå til veldedige formål som å hjelpe barn som trenger vaksiner, medisiner og rent vann, sier Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge.

Rause givere i Oslo-Akershus

Innbyggerne i Oslo og Akershus kommer hakk i hæl på trønderne og nordlendingene. 43 prosent av de spurte her sier at de har planer om å kjøpe slike gaver. Sist kommer sørlendinger, vestlendinger og resten av østlendingene, der 30-32 prosent rapporterer at de kan tenke seg å kjøpe alternative gaver til jul.

Kinderegg-effekt

Det er først og fremst foreldre og besteforeldre som får slike gaver. Landsgjennomsnittet viser at 42 prosent av de spurte oppgir disse som hovedmottakere. Venner og venninner får også mange gaver. Hele 60 prosent av de som kjøper alternative gaver mener det viktigste er at pengene går til et verdifullt arbeid.

- Mange ønsker seg også alternative gaver til jul. Om lag 60 prosent av dem vi har snakket med, sier de kan tenke seg en slik gave. Ved å gi en alternativ julegave er det tre parter som blir glade - giver, mottaker i tredje land og mottaker som åpner gaven i Norge. Det er den rene kinderegg-effekten, sier Thommessen. 

Penger til utdanning, medisiner og Filippinene

Alle inntekter fra årets julegaver går til Plans arbeid for og med barn og er øremerket ulike prosjekter.  Enkelte av de digitale gavekortene går utelukkende til nødhjelpsarbeidet på Filippinene. Inntektene fra de andre julegavene går til småbarnshelse i Vietnam og utdanning i Liberia og finansierer konkrete ting som vaksiner, medisiner, rent vann og skolemateriell som bøker, pulter og opplæring av lærere.

- Plan har solgt alternative julegaver i seks år og de er blitt godt mottatt av nordmenn som ønsker å gi sine nærmeste en gave med mening. Jeg håper folk vil benytte anledningen til å gi slike gaver også i år. Det er et lite bidrag for hver og en av oss, og det betyr veldig mye for barna vi arbeider for, sier Olaf Thommessen.

Om undersøkelsen

I den landsdekkende undersøkelsen fra meningsmålingsbyrået YouGov, på oppdrag fra Plan Norge, fikk 1000 respondenter i alderen 18-74 år spørsmål om de har kjøpt eller vurderer å kjøpe gaver der inntektene går til et godt formål. 


Emner

  • Bistand

Kategorier

  • julegaver
  • undersøkelser
  • gaver med mening
  • plan norge
  • julehandel
  • olaf thommessen
  • alternative julegaver

Plan Norge - 75 år for og med barn

Kontakter

Ida Sem Fossvik

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Pressekontakt (+47) 936 30 982

Relatert innhold