Pressemelding -

Blir FN-fylkeskommune

Sør-Trøndelag fylkeskommune har inngått et samarbeid med FN-sambandet i Trøndelag, og ble fra 1. januar 2015 landets første «FN-fylkeskommune». I den forbindelse er alle de videregående skolene i Sør-Trøndelag blitt FN-skoler, og kan benytte seg av organisasjonens tilbud uten selv å betale medlemsavgift.

Flere av de videregående skolene i fylket er allerede medlemmer, og benytter seg av skoletilbudene i ulik grad. Formålet med å inngå i denne ordningen er todelt. Vi ønsker at flere skoler skal få tilgang til FN-sambandets tilbud og tjenester, og vi ønsker å stimulere til økt bruk at disse, sier seniorrådgiver Ståle Ertzgaard ved Fagenhet for videregående opplæring i fylkeskommunen.

Informasjon om internasjonale forhold
FN-sambandet er et uavhengig informasjonssenter om internasjonale forhold, med spesiell fokus på FNs rolle i verden. Organisasjonen har rundt 30 ansatte over hele landet, med kontor i de største byene. Trøndelagskontoret holder til i Kjøpmannsgata 5 i Trondheim og har to faste ansatte. De har et bredt pedagogisk tilbud til de videregående skolene.

Tilbudene særlig aktuelle for samfunnsfag og fremmedspråk
www.fn.no/skole finnes mye informasjon om hva FN-sambandet kan tilby skolene. Her kan elever og lærere blant annet lese om foredrag, FN-rollespill, skolefilm, FN-avis og studietur for lærere til New York (se mer informasjon om disse tilbudene på neste side). Alle tilbudene er tilpasset kompetansemål i flere læreplaner for videregående opplæring. Tilbudene vil være godt egnet for en rekke fag, men er særlig aktuelle for samfunnsfag og fremmedspråk.

Som en markering av det nye samarbeidet som er inngått, vil FN-sambandet tilby skolene:

  • Et gratis foredrag om FNs arbeidsområder. Foredraget vil blant annet ta for seg: Hvorfor ble FN opprettet? Hvordan arbeider FN og hva jobber de ulike organene med?
  • Et større FN-rollespill, hvor elever fra ulike skoler deltar. En flott mulighet for samarbeid på tvers av skolene.
  • Lærere og elever ved FN-skoler blir med jevne mellomrom invitert til å delta på åpne møter om aktuelle tema og konflikter. I 2015 ønsker FN-sambandet en klasse fra hver videregående skole i Sør-Trøndelag velkommen til foredrag om et aktuelt tema på FN-dagen, 24. oktober. I 2013 var Kjell Magne Bondevik foredragsholder på FN-dagen, og i 2014 var det Hans-Wilhelm Steinfeld som delte av sin kunnskap og erfaring. Alle skolene vil motta e-post med informasjon om foredraget og mulighet til påmelding i god tid før FN-dagen.
  • Gratis FN-flagg, til bruk ved ulike markeringer, for de som ikke allerede har det.
  • FN-linken og FN-sambandets nyhetsbrev på e-post til samfunnsengasjerte lærere.

- Med denne avtalen håper jeg at enda flere av skolene våre vil sette FN og internasjonale spørsmål på dagsorden, og at den gir elever og lærere tilgang til opplegg av god kvalitet, sier Hanne Moe Bjørnbet, leder av opplæringskomiteen i fylkeskommunen.

Hun håper mange vil benytte seg av de mulighetene som ligger i FN-sambandets opplegg.
- Kunnskap om internasjonale spørsmål, om andre menneskers levevilkår, og om hvordan verdenssamfunnet er organisert gjennom FN er viktig for å forstå den verden vi lever i.

Også Tor Arne Alseth, avdelingsleder FN-sambandet Trøndelag, har store forventninger til avtalen.
-FN-sambandet synes det er utrolig flott at Sør-Trøndelag fylkeskommune som den første i landet inngår en slik avtale. Dette gir store muligheter for et solid fokus på FN og internasjonale forhold blant skolene i Sør-Trøndelag.

Emner

  • Utdanning

Kategorier

  • fn-sambandet
  • sør-trøndelag fylkeskommune

Regions

  • Sør-Trøndelag

Fylkeskommunen supplerer kommuner og stat som forvaltningsmyndighet. Sør-Trøndelag fylkeskommune har omtrent 2.700 ansatte fordelt på 22 videregående skoler, 32 tannklinikker og sentraladministrasjonen. Fylkeskommunen er politisk styrt gjennom Fylkestinget og de utvalg det oppnevner. Fylkestinget er et folkevalgt organ som oppnevnes for fire år i gangen ved lokalvalg.

Kontakter

Jørn Arve Flått

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 934 58 914