Pressemelding -

Drastisk reduksjon i «ventetid» for enslige mindreårige asylsøkere

Norge skal ta i bruk en ny modell for bosetting av enslige mindreårige asylsøkere som kan redusere ventetiden på mottak med opptil 16 måneder.

– Det er revolusjonerende for barn som kommer alene på flukt til Norge. Vi er glade for at regjeringen har bevilget 15 millioner for å pilotere denne modellen i en forsøkskommune, sier Sissel Aarak som er leder for program i SOS-barnebyer.

Modellen som Norge lar seg inspirere av kommer fra Nederland hvor stiftelsen Nidos har det helhetlige ansvaret for barn som kommer alene for å søke om oppholdstillatelse. Stiftelsen tar seg av alt fra mottak og vergemål til rekruttering og oppfølging av fosterhjem. Barnet blir hurtigbosatt uavhengig om det fått varig eller midlertidig oppholdstillatelse.

– For oss er omsorgen for barna det viktigste. Vi vet at ventetiden for disse barna er en stor psykisk påkjenning. Den nye løsningen kan sørge for at barna får bo i en familie og være del av et lokalsamfunn mens asylsøknaden deres behandles, sier Aarak.

Enslige mindreårige asylsøkere som ble bosatt i Norge i 2017 hadde i snitt bodd 19 måneder i mottaksapparatet fra saken ble opprettet til de ble bosatt i en kommune. Sammenliknet med 2013, var dette en økning på 13 måneder. Aarak mener den nye modellen vil være langt bedre for barna.

– Barna sitter alt for lenge i mottaksapparat og mangler trygge omsorgspersoner rundt seg. Den nye modellen løser begge deler. Vi er derfor glad for at regjeringen ønsker å satse på en Norge, sier Aarak.

For mer informasjon, kontakt:

Programsjef, Sissel Aarak. 958 79 636 / sissel.aarak@sos-barnebyer.no

Kommunikasjonsrådgiver, Olga Marie Brathaug. 928 59 224 / olga.marie.brathaug@sos-barnebyer.no

Emner

  • Sosiale spørsmål

SOS-barnebyer er en internasjonal humanitær organisasjon som jobber for å sikre barn omsorg og beskyttelse i en trygg familie. SOS-barnebyer styrker utsatte familier slik at de kan gi barna god omsorg, og gir barn som ikke kan bo i sin egen familie et trygt hjem i en SOS-familie. Organisasjonen samarbeider med lokalsamfunn, organisasjoner og myndigheter for å sikre barns rettigheter og skape varig endringer for barn og samfunn. SOS-barnebyer jobber i 135 land inkludert Norge.

Kontakter

Sissel Aarak

Leder Program 95 87 96 36