Skip to main content

Fodermums i miljövänlig förpackning

Pressemelding   •   jun 30, 2020 15:00 CEST

Nu kan Sveriges alla kaniner, marsvin och hamstrar få sitt foder i 100 % återvinningsbara wellförpackningar. Höbonden är företaget som med gården Klockbacken i Mälardalen som bas och miljötänkande som riktmärke har skippat plastpåsarna till förmån för ett smartare och mer uthålligt sätt att förpacka hö och halm.

Exakt hur många kaniner, marsvin och hamstrar det finns i Sveriges hem är det nog ingen som vet. Men om man utgår från att det åtminstone finns över 100 000 registrerade kaniner, så får man kanske en uppfattning om mängden. Alla dessa små älskade gosedjur ska ju ha mat varje dag – bra mat, dessutom. Men smådjursfoder i form av hö och halm har traditionellt förpackats i stora plastpåsar, som förutom att inte vara återvinningsbara också haft andra nackdelar.

Fukt gav mögel
-De har tagit onödigt mycket plats under transporten, fukt har kunnat komma in och få fodret att mögla och det är svårt att få till ett snyggt tryck som kommunicerar ens varumärke, berättar Bengt Dalqvist på Höbonden.

Tillsammans med sin svåger, lantbrukaren Kenneth Lund på gården Klockbacken i Örsundsbro några mil från Enköping, driver Bengt Dalqvist Höbonden i syfte att erbjuda Sveriges smådjursägare svenskt kvalitetsfoder i form av obesprutat hö och halm. Redan i mitten av 1990-talet funderade Kenneth på möjligheten att övergå till wellförpackningar av miljöskäl, men tanken övergick aldrig till handling – inte förrän de båda började lufta tanken igen för några år sedan.

Sagt och gjort. En wellförpackning som till största delen var återvinningsbar blev den första lösningen som varade i några år – men det var inte förrän Bengt Dalqvist besökte Smurfit Kappas monter på Empackmässan 2019 som han insåg att det faktiskt gick att få wellförpackningen helt och hållet återvinningsbar.

Fönster och handtag
-Smurfit Kappa visade hur vi kunde få både pappersbaserade handtag som höll även för en stor förpackning och fönster så att konsumenten kunde se produkten. Och det var fönster som såg ut som plast, men var gjorda av cellulosa och alltså kunde återvinnas precis som papper. Helt perfekt, nu hade vi en helt igenom återvinningsbar förpackning – precis vad vi ville ha.

Wellförpackningarna gjordes i två storlekar: en enkilos foderautomat att ställas hos djuren och en fyrakilos refillförpackning med handtag. Samtidigt finjusterades de för att optimera såväl produktion som logistik och varumärkesbyggande i form av offsettryck med kommunikation riktad mot konsumenten.

Direkt in i buren
En automatisk bottenförslutning påskyndade Höbondens förpackningslinje, handtag och fönster adderades och en höjd som anpassades efter transportbilarnas innermått gjorde det möjligt att stapla förpackningarna på ett sätt som nu utnyttjar transportutrymmet maximalt.

-Vi fyller lastbilarna med några centimeters marginal, vilket minskar antalet transporter till butiksledet. Handtaget gör det lätt för kunden att bära hem den stora förpackningen. Och dessutom kan foderautomaten ställas in direkt hos djuren - det är bara att riva av fönstret så är det serverat, säger en nöjd Bengt Dalqvist.

Skilda världar
Och ja, om du tycker att det är något bekant med namnet, så kan det bero på att Bengt under 1990-talet var omåttligt populär i rollen som Daniel i dramadokumentärsuccén ”Skilda världar”, som 1996-2002 sändes i 500 avsnitt på TV4.
Det gav honom givetvis många fans, vilket han medvetet gav upp för att satsa på en ny karriär i en värld som skiljer sig ganska rejält från rollen som tv-stjärna. Men frågan är om inte de nya foderförpackningarna från Höbonden kommer att ge minst lika många beundrare bland de fyrfota sällskapsdjuren i hundratusentals svenska hem. 

Smurfit Kappa er en av verdens ledende produsenter av papirbasert emballasje

Smurfit Kappa Norge er den norske emballasjevirksomheten i Smurfit Kappa Group. Vi tilbyr emballasje og produkter i bølgepapp og massivpapp, samt effektive maskinløsninger. I nært samarbeid med våre kunder tar vi frem innovative, kostnadseffektive og attraktiv emballasje, produkter og displayer som fremmer kundens varemerke. Vi har produksjon og salg rundt om i Norge og Sverige.

Som ledende emballasjekonsern arbeider vi aktivt med vår bærekraftvisjon for at vi i alle ledd skal minimerer avtrykket på omverden. Samtlige av våre papirbaserte produkter er laget av fornybare råvarer og er 100% resirkuleringbare. Vi er ISO 9001, 14001, FSSC 22000 og FSC® sertifisert.

Smurfit Kappa Group har rundt 46 000 ansatte ved cirka 350 produksjonssteder i 35 land, og omsatte for 9 milliarder euro i 2019.

Les mer: smurfitkappa.no og smurfitkappa.se

Følg: LinkedIn | Twitter | Facebook | YouTube