Gå videre til innhold
Grafen viser nordmenns samlede sparing i Boligsparing for ungdom (BSU). Månedlige observasjoner. Kilde: SSB
Grafen viser nordmenns samlede sparing i Boligsparing for ungdom (BSU). Månedlige observasjoner. Kilde: SSB

Pressemelding -

Unngå BSU-panikk

Nordmenn har nesten 48 milliarder i BSU-sparing, og mange tyr til skippertak i desember for å fylle opp kontoen. – Spar jevnt gjennom året, og få mer igjen for pengene, råder Storebrand.

Høye innskuddsrenter og gunstige skatteregler gjør Boligsparing for ungdom (BSU) til den smarteste måten å spare på for deg som er under 34 år. Det har mange fått med seg, og ved årsskiftet hadde nordmenn 47,7 milliarder kroner stående i BSU-sparing, ifølge SSB.

SSB-statistikken viser at særlig to måneder skiller seg ut som høysesong for BSU-sparing: Desember og januar. Mønsteret er det samme hos Storebrands bankkunder.

– Litt satt på spissen, så ser vi at enten så fyller kundene opp BSU-kontoen i starten av året, eller så venter man til siste frist, sier Wenche Martinussen, leder for Personmarked i Storebrand.

– Positiv smitteeffekt
Formålet med BSU er at unge skal komme i gang med sparing til bolig, og pengene må brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Med dagens regler kan du spare inntil 25 000 kroner hvert år – totalt 300 000 kroner – og få et skattefradrag på 20 prosent av sparebeløpet, det vil si inntil 5 000 kroner hvert år. I 2017 må du ha en skattepliktig inntekt på minst 74.700 kroner for å få full glede av BSU-fradraget.

– Den mest hensiktsmessige metoden for de fleste er å opprette et fast trekk i nettbanken hver måned, gjerne så mye som 2083 kroner, om du har råd. Da vil årets innskudd summere seg til maksbeløpet på 25 000 kroner. Da får du mer i renteinntekter, samtidig som du slipper et stort og vondt «skippertak» på slutten av året. Du unngår også at du mangler penger i desember til å fylle opp kvoten, sier Martinussen.

Hun mener at BSU-sparingen kan gi positive ringvirkninger utover det å hjelpe unge inn i boligmarkedet.

– Vi ser at BSU har en oppdragende effekt. Ved siden av å hjelpe unge inn på boligmarkedet, bidrar jevnlig sparing i BSU til gode sparevaner senere i livet, sier Martinussen.

Lønner seg å spare lengst mulig
Hun minner om at reglene åpner for at du kan fortsette å spare i BSU, selv om du har kjøpt din første bolig – så lenge kontoen var opprettet før du kjøpte boligen. På grunn av skattefradraget og de gode rentene kan det lønne seg å fortsette BSU-sparingen og heller bruke av andre midler til boligkjøp hvis man har mulighet til det.

– Men det er ingen skam å sprette BSU-kontoen når man kjøper bolig, det er jo det som er formålet med den, understreker Martinussen.

I Storebrand får du 3,15 prosent årlig effektiv rente på BSU-kontoen.

Emner


Om Storebrand 

Storebrands ambisjon er å være best på sparing til pensjon. Storebrand skal levere bærekraftige løsninger tilpasset kundens livssituasjon slik at den enkelte får en bedre pensjon, og en bedre verden å gå av med pensjon i. Storebrand har om lag 40 000 bedriftskunder og 1,9 millioner personkunder, med hovedkontor på Lysaker utenfor Oslo. Storebrand forvalter over 560 milliarder kroner og er Norges største private kapitalforvalter. Vi jobber målrettet for å nå visjonen om at Våre kunder anbefaler oss. Storebrand-aksjen (STB) er notert på Oslo Børs og selskapet har fått plass på Dow Jones Sustainability Index siden 1999.

Besøk oss på www.storebrand.no og følg oss på twitter @Storebrand_no

Kontakter

Pressetelefon

Pressetelefon

Pressekontakt Generelle mediehenvendelser +47 480 44 838
Anne Lindeberg

Anne Lindeberg

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Bærekraft +47 918 36 656
Vibeke Hoff Norbye

Vibeke Hoff Norbye

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 913 67 660
Sara Skärvad

Sara Skärvad

Pressekontakt Director of Communication Storebrand Asset Management +46 70 621 77 92
Stig-Øyvind Blystad

Stig-Øyvind Blystad

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 918 47 226
Annemarte Norevik

Annemarte Norevik

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 97 61 51 97
Robert Henriksen

Robert Henriksen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 41 02 04 02

Best på sparing til pensjon

Storebrand-konsernet er en ledende aktør i det nordiske markedet for pensjon, langsiktig sparing og forsikring. Konsernet består av livsforsikring, skadeforsikring, kapitalforvaltning og bank, som samlet tilbyr et helhetlig produktspekter til privatpersoner, bedrifter, kommuner og offentlige virksomheter.

Storebrand
Professor Kohts vei 9
1327 Lysaker
Norway
Besøk våre andre nyhetsrom