Skip to content
A vasútiparban egyre nagyobb az érdeklődés a kompozitok iránt

Press release -

A vasútiparban egyre nagyobb az érdeklődés a kompozitok iránt

A Composites Leadership Forum szervezet előrejelzése szerint 2015 és 2020 között mintegy 40%-kal nő a vasútiparban felhasznált kompozit anyagok mennyisége. A kompozit anyagokat már most is számos iparágban, így a repülőgép-, autó- és hajógyártásban használják, továbbá nagy szerepet kapnak minden olyan iparágban, ahol kulcsfontosságú az anyag szilárdsága és súlya közötti arány. Napjainkban azonban a kompozit anyagok felhasználása más iparágban is gyorsan nő, ezek közé tartozik a vasúti közlekedés.

A kompozit anyagok vasúti használata iránti fokozott érdeklődést figyelembe véve a Composites UK szakmai szervezet úgy döntött, hogy a Vasúti Szövetséggel (Rail Alliance) közösen nyújt segítséget a cégeknek abban, hogy jobban megismerjék ezeket az új anyagokat, a különböző ipari felhasználási lehetőségeiket.

Az ipar előtt álló kihívások megoldásához a kompozit anyagok legfontosabb tulajdonságai – a szilárdság és a súly közötti megfelelő arány, a tartósság, a hosszú élettartam, a felhasználói igényekhez való alkalmazkodás – nyújtanak segítsége.

A kompozit anyagokra jellemző kedvező szilárdság – súly arány azt jelenti, hogy a kisebb részek, így például az aknafedlapok kézzel is felemelhetők vagy elmozdíthatók, így nincs szükség emelőszerkezetre. A nagyobb szerkezeti elemek, pl. a vasúti kocsik ajtaja gyorsabban és hatékonyabban működtethetők. A legösszetettebb szerkezetek, pl. hidak kisebb anyagköltséggel építhetők meg. A tartósságot úgy képzelhetjük el, hogy ezek az anyagok a legkülönfélébb időjárási feltételek mellett éveken át szolgálnak, és az olyan korrodáló hatású anyagoknak is ellenállnak, mint a só vagy az üzemanyag. A hosszú élettartam azt jelenti, hogy a hagyományos anyagoknál hosszabb ideig megtartják tulajdonságaikat, kevésbé törnek, s ennek különleges jelentősége van az olyan elemek esetében, mint a vasúti talpfa. Legvégül: a kompozit termékek méretre, azaz az adott felhasználási célnak megfelelően készre gyárthatóak, ez lehetővé teszi a gyors telepítést, nem kell a helyszínen az elemeket összeszerelni, így például a szálerősítésű polimerből (FRP) készült híd egy éjszaka alatt felépíthető.

Néhány újabb, kompozit anyagok felhasználásával megvalósított projekt

Vasúti depó Doncasterben

Az új doncasteri Hitachi depó 70 millió fontos fejlesztésének részeként a csővezeték-nyílások lezárására a Fibrelite 100 méter egyedi üvegszál-erősítésű műanyag (glass reinforced plastic – GRP) aknafedelet tervezett és gyártott le. A D400-as terhelési osztályú panelek akár 40 tonnáig biztosítják a nehézgépjármű-forgalom elleni védelmet, egyúttal a monitorozási és a karbantartási feladatok elvégzéséhez biztonságos és egyszerű hozzáférést tesznek lehetővé.

Oldham Metrolink állomás

Az Oldham Metrolink állomás peronján a föld alatt futó közművek aknáit beton fedlapok fedték. Súlyuk miatt a fedlapok nehezen nyithatók és cserélhetők voltak, ezekhez a munkákhoz speciális emelőszerkezetre volt szükség, és a kezelőszemélyzet is balesetveszélynek volt kitéve. A Fibrelite ezért a meglevő aknába pontosan illeszkedő egyedi kompozit fedlapokat tervezett és gyártott le, ezáltal a kezelőszemélyzet azokat kézzel egyszerűen és biztonságosan felnyithatja, egyúttal a fedlapok biztonságos járófelületet képeznek.  

Related links

Topics

Categories


Fibrelite is a global manufacturer of highly-engineered glass reinforced plastic (GRP) composite access covers capable of taking up to 90-tonne loads whilst still being light enough to be lifted by hand and is renowned for its high-quality technical support and service.

Initially developed almost 40 years ago and now industry standard for petrol station forecourts, Fibrelite covers are increasingly specified for both new and retrofit work in a variety of industries in more than 80 countries around the world. To find out more, please visit www.fibrelite.com.

Contacts

Aaron McConkey

Aaron McConkey

Press contact Marketing Manager Marketing + 44 (0) 1756 799 773 LinkedIn

A global leader in fluid handling, management, monitoring and control solutions

​OPW is a global leader in fluid handling, management, monitoring and control solutions for the safe and efficient handling of fluids from the refinery to the commercial and retail points of consumption, including loading systems, rail and transport tank truck equipment, tank gauging, fuel management systems, valves, fittings, underground and above ground storage tank equipment, spill containers, overfill prevention devices, secondary containment sumps and flexible piping, commercial and retail fueling dispensers and electronic POS systems, swivels, breakaways, and nozzles for virtually all fuel types, including LPG, Hydrogen and CNG. OPW also designs and manufactures touch-free and friction car wash systems. OPW has 3,850+ employees with manufacturing operations in North America, Europe, Brazil, China and India and sales around the world.

OPW
Snaygill Industrial Estate Keighley Road, Skipton North Yorkshire
BD23 2QR